.
News Image

Hond Britt Van Marsenille vanavond in Factcheckers

Is een likje van Puck dodelijk?


In de vierde aflevering van Factcheckers trekken Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren weer op onderzoek uit. Britt vraagt zich af of hondenlikjes dodelijk kunnen zijn. Jan test of een houtkachel vervuilender is dan zes dieseltrucks.En Thomas gaat een bijzondere uitdaging aan: kan je op twee weken tijd leren om je adem vier minuten in te houden?Kunnen hondenlikjes dodelijk zijn?

Britt zoekt uit of hondenlikjes dodelijk kunnen zijn. Haar trouwe viervoeter Puck vergezelt haar bijna overal. Maar ze is minder fan van de likjes die ze af en toe krijgt. Dat het niet hygiënisch is, dat weet iedereen. Maar ze vindt op het internet toch veel filmpjes van baasjes die zich door hun trouwe viervoeter laten aflikken. En dan botste ze op enkele dramatische artikels die beweren dat je van een hondenlikje dood kan gaan.Britt: “Dat hondenlikjes niet hygiënisch zijn, dat weet ik wel. Maar dat een likje van mijn liefste Puck levensgevaarlijk zou zijn, dat kon ik echt niet geloven.”

Wat is daar van aan? Britt kan moeilijk geloven dat één likje van Puck zo gevaarlijk kan zijn, maar ze wil het wel testen om zeker te zijn. Ze gaat bij enkele hondenbaasjes langs om voldoende speekselstalen te verzamelen. Eén week later volgt het verdict bij de dierenarts. In het labo werden er ontzettend veel bacteriën gevonden, maar zijn ze ook echt levensgevaarlijk?

Kan je op twee weken tijd leren om je adem vier minuten in te houden?

Thomas zoekt uit of je op twee weken tijd kan leren om je adem vier minuten in de houden. Want dat is wat enkele Youtubers beweren. In die filmpjes tonen ze dat het kan, als je het onder water probeert. Het lijkt kinderspel, maar is dat wel zo? Want lang je adem inhouden onder water is levensgevaarlijk. Er gaat dan minder zuurstof naar je hersenen, waardoor je kan flauwvallen en verdrinken. Er zijn al vaker duikers gestorven omdat ze te lang proberen onder water te blijven. Thomas wil het met de nodige coaching toch proberen. Het wordt een zware strijd, waarin hij zichzelf meer dan eens tegenkomt en zijn lichaam tot zeer gevaarlijke limieten drijft.

Thomas: “Ik heb al wel wat zware dingen uitgeprobeerd in mijn leven, maar die vier minuten-reportage is veruit het zwaarste wat ik ooit heb gedaan. Zelfs veel zwaarder dan mijn pianoconcerto van Grieg in Thomas speelt het hard.”

Klopt het dat een houtkachel meer fijn stof uitstoot dan zes dieseltrucks?

Jan steekt al eens graag een vuurtje aan. Niets gezelliger dan met zijn gezin in het zeteltje zitten, met een houtkachel aan. Hij heeft een nieuwe houtkachel die aan alle eisen voldoet, en heeft het dan ook wat gehad met de negatieve sfeer die rond houtkachels hangt. Zeker wanneer hij een artikel leest waarin staat dat een kachel meer fijn stof uitstoot dan maar liefst zes dieseltrucks. Dat klinkt te gek voor woorden.

Jan: “Ik heb het wat gehad met de negatieve sfeer die de laatste jaren rond houtkachels hangt. Een nieuw model dat aan alle eisen voldoet, moet toch oké zijn qua fijn stof-uitstoot? Maar ik heb mijn mening erg moeten herzien…”

Jan is zeker van zijn stuk en voert fijn stof-metingen uit. Die lijken in eerste instantie te kloppen. De meetresultaten van Jans kachel zijn een stuk beter dan die van Thomas. Ook Britt heeft een klein houtkacheltje. Maar de resultaten van de test bij Britt zorgen voor een schok. De uitstoot fijn stof is zo hoog dat ze bijna niet meer meetbaar zijn door het toestel van Jan. Het wordt een ontnuchterend verhaal. De kachel met de minste uitstoot stootte in zijn test nog veel meer fijn stof uit dan zes dieseltrucks samen…Factcheckers: woensdag 3 april om 20.40 uur op Eén.