.
Michel Van den Brande
vrijdag 5 januari 2024

Hof van Beroep veroordeelt Michel Van den Brande

Dit is de straf.

Donderdag moest Michel Van den Brande voor het Hof van Beroep verschijnen in een zaak rond onveilig werken van zijn personeel. Werknemers van Kontrimo, het stellingbedrijf van Van den Brande, waren door de arbeidsinspectie betrapt op het onveilig werken. Eerder vond er al een veroordeling plaats, maar er werd beroep aangetekend.

Donderdag vond de zitting plaats, Van den Brande liet achterweg weten dat hij een boete van 6.000 euro kreeg én ook nog wat voorwaardelijk voor vier inbreuken van zijn personeel. "Ze droegen geen helm en geen veiligheidsgordel", zucht de ondernemer. We begrijpen zijn zucht wel, want veiligheid gaat boven alles. Werknemers dragen vaak niet graag een helm of veiligheidsgordel omdat die het werk belemmeren, maar ze zijn wel noodzakelijk in het geval er een ongeval zou gebeuren. Van den Brande hamert er al jaren op dat zijn personeel veilig moet werken. Al die veiligheidsuitrusting kost een pak geld, het is voor de ondernemer dan ook niet leuk dat zijn personeel de regels niet naleeft. Zeker niet omdat die overtreding nog eens een pak geld kost.

"Er was bij de controle een personeelslid dat langs de staanders van de stelling naar beneden kwam toen de arbeidsinspecteur hem riep", reageert Van den Brande. De ondernemer doet al het mogelijk om zijn personeel te sensibiliseren, maar hij kan onmogelijk op elke werf controles gaan uitvoeren. Op de rechtbank deed Van den Brande met een opvallend idee. "Ik ga met de hardleerse stellingbouwers naar een revalidatiecentrum, om aan te tonen wat een lijdensweg ze kunnen voorkomen door hun veiligheidsmateriaal te gebruiken ", besluit Michel Van den Brande.

Bio van Michel Van den Brande