.
News Image

Hoe zou het nog zijn met… Tonny Eyk?

Wie kent deze man nog?


Het was vrijdagochtend 5.10 uur, wij doorbladerden online één van de Nederlandse kranten. ‘Even kijken wat voor showbizznieuws onze noorderburen hebben’, dacht ik. In De Volkskrant wist ik niet wat ik zag: een foto van Tonny Eyk. Minstens 30 jaar had ik nog beelden van hem gezien, maar hij is nog zo herkenbaar. Tonny Eyk, dat was de man die in de jaren 70 en 80 de Miguel Wiels van Nederland was. Hij speelde aan de piano bij Willem Duys, Rudi Carrell, Mies Bouwman, Koos Van Kooten en Wim De Bie en zo kunnen wij nog wel even verder gaan. In heel wat Nederlandse tv-programma’s dook hij op, de man met de krullen. Zijn echte naam: Teun Eikelboom. Geef toe, met zo’n naam zou je het nooit maken en dus werd Toon Eyk een feit.



Wel, vandaag zaterdag, viert de man zijn 80ste verjaardag. 65 Jaar was hij beroepsmuzikant, vandaag de dag geniet hij van het leven en de vele herinneringen, ook herinneringen aan België. In 1960 speelde Tonny Eyk samen met zijn zus Jeannette in Luik bij een concert van Bill Haley & His Comets. Voor de pauze traden Jeanette en ik op, na de pauze kwam Bill. Het sloeg nergens op, een accordeonduo en de grote ster van de rock-'n-roll, maar we maakten het toch maar mooi mee, lacht Tonny Eyk.



En er is ook nog onze Eddy Merckx. Tonny Eyk was een fervent wielerliefhebber en kroop vaak op de fiets. “Ik heb 26 keer de Elfstedentocht gefietst, 235 kilometer op één dag”, glundert Eyk. Tijdens een reünie van Tour De France-iconen in de Beaujolais was Tonny Eyk er ook bij. “Het was zo'n bijeenkomst waar de Franse sterrenkok Paul Bocuse aan het spit stond te draaien. Al die winnaars en vedetten, mannen als Jan Janssen, Felice Gimondi, Gerrie Knetemann, Francesco Moser en Joop Zoetemelk, waren bij elkaar. Om half tien kwam Eddy Merckx. Eddy Merckx, fluisterde iedereen, Eddy Merckx. 'En daar zat Teun Eikelboom dan tussen. Wie ben ik dat ik dit allemaal mee mag maken, dacht ik. Het komt allemaal door mijn vak, hè. Door de muziek. Als ik niet had gespeeld, was dit nooit gebeurd”, vertelt Tonny in De Volkskrant.



Gelukkige verjaardag, Tonny. De herinneringen aan de muzikant met de eeuwige glimlach zijn verre van verdwenen.


Bio van Tonny Eyk

Meer Over:

Tonny Eyk