.
News Image

Het succesverhaal Pascale Naessens in Telefacts

Hoe succesvol is Pascale Naessens eigenlijk?

Van omroepster en 'vrouw van' tot best verkopende boekenauteur in België. Pascale Naessens deed het in een paar jaar tijd. Haar kookboeken vallen wereldwijd in de prijzen, met nu als hoogtepunt de prijs van beste kookboekenreeks… ter wereld. En dat succes legt haar geen windeieren: het heeft Pascale zelfs op het lijstje van Vlaamse miljonairs gezet. Hoe is het haar gelukt om in enkele jaren tijd zo'n succesverhaal te schrijven? Telefacts zoekt het uit.

Ondertussen heeft Pascale haar zesde kookboek uit. Waar blijft ze al die creativiteit toch halen? Pascale Naessens: “Vaak vragen mensen mij hoe ik er bij kom bepaalde smaken te mengen. Maar er zijn mensen die kunnen tekenen of schilderen en ik kan smaken in mijn hoofd combineren. En dat werkt altijd, dat is mijn creativiteit.”

Toch is haar succes niet zomaar uit de lucht komen vallen, zegt ze zelf. Pascale is al jaren bezig met haar zoektocht naar een gezond eetpatroon. “Ik vind het altijd zo grappig wanneer ik lees: “Pascale heeft het gat in de markt gevonden of ze heeft gemakkelijk praten.” Dan denk ik: “Wat bedoel je?” Ik weet waar ik ben begonnen en hoe langzaam en hard ik getimmerd heb aan de weg. Ze moeten mij niet komen zeggen: “het is dankzij Paul en het is dankzij dit en dat.” Dan denk ik: ”stop met zo te denken, dat is een vorm van jaloezie maar daarmee maak je vooral jezelf niet gelukkig”. Ik probeer juist mensen duidelijk te maken dat als ik het kan, zij dat ook kunnen. Ik heb geen diploma en ik heb er niet voor gestudeerd en toch kun je iets bereiken in het leven.”

Vijf jaar geleden besliste Pascale om haar eerste kookboek uit te brengen, maar gek genoeg was er toen geen enkele uitgever die met haar in zee wilde gaan. Pascale Naessens: “Sommige uitgeverijen hebben mij zelfs niet ontvangen, eerst ook Lannoo bijvoorbeeld. Ik had een mail gestuurd naar Lannoo en die mailden meteen terug: de markt is verzadigd.”

Johan Ghysels – Lannoo: “Dat was ten tijde van de immense kookboeken hype in Vlaanderen. En dat maakte dat wij stilaan het gevoel kregen dat we toch een beetje selectiever moesten zijn, zeker wat betreft boeken die gerelateerd zijn aan BV’s.” Ondertussen brengt Lannoo alle boeken van Pascale Naessens op de markt. Ook probeert Pascale haar boeken in het buitenland aan de man te brengen. Mét succes, want in Duitsland heeft ze de prijs van beste kookboekenreeks ter wereld gekregen.

Verder nog in Telefacts:
Medische blunders:

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen maar toch gebeurt het nog: twee weken geleden werd in Gent een man aan de verkeerde knie geopereerd. Een medische blunder die het leven van een patiënt kapot maakt. Hoe vaak komt zoiets voor in ons land? Welke procedures moeten chirurgen volgen bij operaties? En wat kan je als patiënt doen om jezelf, voor je operatie, te beschermen tegen een medische fout?

In Telefacts getuigen twee patiënten: Marianne De Keyzer, een vrouw bij wie na een operatie een sonde van 1,3 meter in haar maag was blijven zitten. En Daniël Van Overstraeten. Daniël werd opgenomen in het ziekenhuis voor een eenvoudige appendix operatie. Maar het liep helemaal anders dan voorzien. Daniël: “De dokter kwam mij vertellen dat de operatie goed gelukt was, maar dat ze op het einde een kleine tegenslag hadden. Tijdens het dichtschroeien van de wonde was de ontsmettingsvloeistof in brand gevlogen. Ik heb letterlijk in brand gestaan, ik ben geflambeerd. Ze konden niet anders dan die fout toegeven. Ik ga binnen voor een appendix operatie en kom buiten met eerste en tweedegraads brandwonden…”

Telefacts zoekt uit hoe vaak medische blunders voorkomen in België, welke procedures chirurgen moeten volgen bij operaties, wat je zelf kan doen als patiënt om je te beschermen tegen een medische fout én welke stappen je kan ondernemen als je toch het slachtoffer wordt van een medische blunder. Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiënten Platform geeft tips.

Telefacts, dinsdag 10 november om 21.40 op VTM.

Bio van Pascale Naessens

Meer Over:

Pascale Naessens