.
News Image

Het nieuwe puberbrein binnenstebuiten

Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?


Tien jaar na de eerste versie komen Huub Nelis en Yvonne van Sark met een geheel vernieuwde versie, waarin wetenschappelijke inzichten over de hersenontwikkeling van jongeren op een toegankelijke manier vertaald zijn naar de praktijk. Dit boek mag niet ontbreken bij docentenopleidingen en ligt op het nachtkastje van menig verontruste puberouder.



In tien jaar tijd zijn we anders gaan kijken naar opvoeden, zowel thuis als op school. Er is sinds de eerste versie van dit boek steeds meer begrip gekomen voor het puberbrein en meer aandacht voor de structuur die veel jongeren nodig hebben. Tussen het 10e en 25e levensjaar beleven jongeren de meest creatieve periode van hun leven. Ouders ervaren in deze periode juist veel onzekerheid. Waarom gedragen jongeren zich opeens op zo’n andere en soms onbegrijpelijke manier en hoe help je hen om de goede stappen te nemen?



In Puberbrein binnenstebuiten wordt het ontwikkelingsproces van jongeren uitgelegd. Wat beweegt hen en waar hebben ouders, scholen, verenigingen en bedrijven mee te maken? Hoe zorgen we dat jongeren effectief blijven leren in een omgeving vol prikkels en verleidelijke media? Hoe moeten we omgaan met risicogedrag? Hoeveel uur is het gezond om naar een schermpje te turen? Waarom is slaap zo belangrijk? En waardoor ervaart de huidige generatie jongeren zoveel stress?



Een actuele update van literatuur en bronnen rond jongeren en het puberbrein met 20 nieuwe interviews

Meer dan 100 concrete tips om beter met jongeren om te gaan

Met ervaringen van ouders met pubers én pubers zelf

Geeft een scherp beeld van de huidige jongerenwereld

Verbindt wetenschappelijke inzichten met de praktijk



‘De auteurs laten de woelige wereld van de puber zien in al zijn aspecten, belichten op een zeer toegankelijke wijze de achtergronden van hun doen en laten vanuit vele disciplines en komen met adviezen om de problematiek hanteerbaar te maken.’ – Prof. dr. Dick Swaab.



Huub Nelis en Yvonne van Sark stonden aan de wieg van Youngworks, het bureau dat al meer dan 20 jaar een autoriteit is op het gebied van jongerenonderzoek, strategie en communicatie. Zij schreven ook de boeken Motivatie binnenstebuiten en Talent binnenstebuiten.