.
Herman Brusselmans
woensdag 13 oktober 2021

Herman Brusselmans haalt uit na rel: “dat gaat er zwaar over”

Hij heeft weer gescoord en hoe!

We kennen schrijver Herman Brusselmans als iemand die al eens grof uit de hoek kan komen. Het is zijn vorm van humor en gelukkig kunnen heel wat mensen die vorm van humor appreciëren. Maar dat geldt niet voor iedereen. Twee schrijfsters verlieten tijdens een literair event in Nederland de zaal nadat Herman het n-woord gebruikte tijdens een lezing over James Bond.

In Dag Allemaal en in zijn column reageert Herman op de rel. “Ik draai al een tijdje me en ga van een schandaaltje hier naar een schandaaltje daar. Wie de bal kaatst, mag hem terug verwachten, daar heb ik geen probleem mee. Mensen mogen me aanvallen en zeggen dat mijn werk op geen kloten trekt, maar deze recente verwijten gaan er zwaar over. Ik ben niet misogyn, noch racist.”

Heel wat collega’s en bekende Vlamingen snappen niet dat mensen nog zo gechoqueerd raken van de uitspraken van Herman Brusselmans. Ook Rik Torfs schrikt ervan. “Grove uitspraken? Brusselmans? Terwijl hij tot nu toe uitsluitend bekendheid genoot als auteur van fijnzinnige, laat-romantische natuurlyriek”, schrijft Torfs op Twitter. Schrijfster Lize Spit vond dan weer dat Herman aanzet tot vrouwenhaat, en actrice Hilde van Mieghem reageerde dan weer het volgende: “Het is niet omdat hij de deur zou openzetten naar vrouwenhaat, dat zijn uitspraken verboden moeten worden.”