.
Heidi Van Tielen
dinsdag 19 maart 2019

Heidi Van Tielen geveld door slaapproblemen

Ochtendradio maken is soms aanslag op je gezondheid...


Heidi Van Tielen staat om vier uur ’s morgens op zodat ze fris en monter de ochtendshow op Qmusic kan presenteren. Maar de radiostem beseft dat dit niet altijd even gezond is. Dat ondervond ze aan den lijve.

Routine is het codewoord waarmee Heidi Van Tielen door het leven gaat. “Ik sta elke dag om vier uur op. Niks snoozen, gewoon meteen dat bed uit,” onthult de presentatrice haar ochtendritueel. “Ik maak me klaar en om halfvijf vertrek ik naar het werk. Elke dag verloopt hetzelfde, daar wordt niet van afgeweken. Het is tot op de minuut uitgerekend.” En ook ’s avonds blijken routine en regelmaat de wet te dicteren. “Ik ga elke dag om acht uur slapen,” onthult Heidi Van Tielen in Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws. “ik moet heel streng zijn voor mezelf, want ik heb vroeger ook al eens de ochtendshift gedaan en toen moest ik stoppen door slaapproblemen.” Nu heeft ze echter dé oplossing gevonden. “Routine en regelmatig is het enige wat helpt,” onthult Heidi Van Tielen haar geheim. En daarin vormen radiostemmen geen uitzondering, aldus Van Tielen.

“Er zijn heel wat beroepen in shifts – we zijn als radiostemmen lang niet de enigen; je moet discipline hebben en een eigen bioritme kweken.” Maar makkelijk is dat niet, geeft Heidi Van Tielen grif toe. “Het blijft vechten tegen je natuur,” geeft Heidi Van Tielen toe. Je avond spendeer je iemand liever met je partner in de zetel of met vrienden op café dan zo vroeger onder de lakens te kruipen. “Het blijft een opoffering…” Maar in haar relatie vormt haar vreemde bioritme niet meteen een probleem. “Ik heb nog nooit een gewone nine-to-fivejob gehad,” vertelt Heidi. “We zijn het als koppel gewoon om ons elke keer aan te passen.” Storend is dat niet, vindt de radiopresentatrice. “Als je relatie goed zit, probeer j e dat te doen werken. Dat is niet altijd even simpel, maar nogmaals: daarin zijn we lang niet de enigen.” Heidi Van Tielen ziet immers nog grotere problemen…

“Shifts in de verpleging: van ochtend, naar avond, dan weer de nacht. Dat lijkt me een veel grotere aanslag op je relatie,” voelt Heidi Van Tielen zich nog enigszins gezegend. En ochtendradio maken blijft natuurlijk het mooiste dat er is. “Ik vind het ontzettend tof om naar het werk te rijden, zo vroeg op de dag. Even een moment voor mezelf. Die rust. Daar kan ik van genieten. De dag is nog niet echt begonnen, maar ik zit er wel al middenin. Je neemt een voorsprong op de wereld,” aldus de 33-jarige Heidi Van Tielen die elke werkdag tussen 6h-9h te horen is op Qmusic met haar kompanen Wim Oosterlinck en Sam De Bruyn.