.
News Image

Hans Francken schrijft een brief aan zijn eerste geliefde

En brengt een single uit.


Hans Francken keert terug naar zijn eerste geliefde en schrijft haar een brief....Vandaag verschijnt de eerste track , gevolgd door één track elke maand. Op 18 februari verschijnt dan de vierde track, samen met de full EP.Hans Francken - doet die naam ergens een belletje rinkelen? Op tv bij The Voice Van Vlaanderen, The Voice Kids & The Voice Senior (nu vrijdag 20 nov start het nieuwe seizoen) vaak aangekondigd door An Lemmens als: Het orkest onder leiding van.... ? Meer dan 100 keer op het podium van het Sportpaleis door Koen Wauters of anderen aangekondigd als: Aan de keyboards...? In de credits van vele artiesten vermeld als producer/songwriter (Clouseau, Stan Van Samang, Natalia, IBE, Mama's Jasje, Tom Helsen etc) en aan de bron van de carrière van jonge artiesten als Emma Bale, OT, Slongs, Metejoor ea. Dit allemaal vanuit zijn eigen opnamestudio Popvilla.Op zijn zevende begon Francken met piano spelen, klassiek. Zijn liefde voor de piano stuurde hem vele jaren later eerst naar de Jazzstudio in Antwerpen en nadien naar het conservatorium van Rotterdam waar hij zich ging verdiepen in de keyboards. Na zijn studies werkte Francken als Musical Director voor tal van tv programma's: Idols, X-factor, The Voice etc.

Al snel kwam het eerste bandje en later volgden Noordkaap, Blue Blot, Groovemania,Clouseau, Natalia en nog zovele anderen. Naast vele Belgen deelde hij ook het podium met internationale sterren: Shaggy , Anastacia , En Vogue, Rick Astley, Sister Sledge etc.

De muzikale trein vertrok en kwam niet meer tot stilstand...tot in 2020... Welnu, ook hij zit door de covid-pandemie zoals vele artiesten en muzikanten wat vaker thuis. Het 'in functie staan van' valt voor even volledig weg. Er komt dus ruimte en tijd vrij waarin je terug komt bij de bron. De bron waar het allemaal begon.Hans zette zich terug aan de piano, terug naar de essentie. Die ruimte en tijd gaven tonnen aan inspiratie, alsof er krakend een deur werd geopend in hoofd, hart en vingers waaruit een golf van muziek stroomde...als vanzelf.De muzikale maaltijd van de jeugd kwam terug, die smaak, die puurheid, die je hoort in zijn eerste solo piano track 'When feeling blue'. Bekijk de clip via https://www.youtube.com/watch?v=KSqSKtlTr-I .En dit is de brief van Hans Francken:Lieve pianoSorry voor alles...Ik ben stom geweest, heb je te vaak gebruikt en niet naar je geluisterd. Eerst haatte ik je, studeren met jou was een zware opdracht. Terwijl mijn vriendjes buiten aan het voetballen waren, hield jij mij binnen om die Etudes van Bach onder de knie te krijgen. Om nog maar te zwijgen van die toonladders, hoe saai was dat?Mijn pianolerares had er het raden naar wat ze met ons aan moest. Tot ze op een dag “Easy Winner” van Scott Joplin voor mijn neus zette. Ik werd op slag verliefd op je. Daarna ontdekten we samen de blues en Boogiewoogie piano. Allemaal stiekem, want niemand mocht weten dat we hier veel liever naar luisterden dan naar klassieke muziek. Wat een tijd hadden we samen!En toen... kwam zij langs. Wat was ze mooi. En wat klonk ze fenomenaal! Ik hoorde haar voor het eerst op “Stop” van Sam Brown. Ik wist niet wat ik hoorde. Opeens stond het Hammond orgel daar zomaar met mij te flirten. Aantrekkelijk als ze was, trapte ik in haar val en ging vreemd. Omdat het spannend was. Anders. Avontuurlijker... En toch, bleef jij al die tijd geduldig op mij wachten en speelde het spelletje mee.Elke keer wanneer ik thuiskwam, luisterde je naar mijn avonturen die ik met haar had beleefd op de grootste podia. Hoe ik met haar het publiek telkens wist te verbluffen met verslindende solo’s, die de zaal lieten daveren. En jij, bleef rustig, schonk me verschillende kinderen in liedjesvorm die steeds warmer werden onthaald. Wachtend tot de onrust ging liggen. Tot we samen dit jaar eens echt konden praten.Ik moet eerlijk zijn: ik kende je wel, maar kwam nooit tot je ziel. En nu, vind ik de nooit eerder ervaren rust wanneer mijn vingers jouw klavier ontmoeten. Misschien is dat wel het ideale vaccin voor “when feeling blue”.Hans


Download onze app voor iOS of Android

Bio van Hans Francken

Meer Over:

Hans Francken