.
Guy De Pré
maandag 26 februari 2024

Guy De Pré: “Daarom hou ik dat al zo lang vol”

Hij doet het al 40 jaar

Met zijn 69ste jaar moet Guy De Pré de oudste werknemer zijn bij Radio 2. Hij presenteert als 40 jaar lang ‘De Pré Historie’ en dat is toch een unicum in Vlaanderen.

“Het was eerst de bedoeling dat het programma maar enkele weken zou lopen. Ik was de invaller van Jan Van Rompaey. Hij presenteerde op zondagmiddag 'Jan en Alleman', behalve tijdens de zomer. Omdat Jan voltijds voor tv ging werken, werd het vervangprogramma op Omroep Brabant - zoals dat toen nog zo mooi heette - ook na de zomer verlengd. 'De Pré Historie' heette trouwens eerst 'Hitfornuis'. Niet bepaald sexy. Met knikkende knieën vroeg ik de baas om de naam te wijzigen. Nu is het de normaalste zaak van de wereld, maar destijds was het not done om voor een programmanaam te kiezen waarin je eigen naam verwerkt zat”, blikt Guy terug in Primo.

40 jaar lang hetzelfde programma presenteren, niet veel mensen zouden het zo lang volhouden. Maar Guy wel en dat met veel plezier.

“Ik hou het al zo lang vol omdat zowel muziek als actualiteit passies zijn. Ik lees de krant wanneer ik 's morgens op de hometrainer zit. Achteraf heb ik me dikwijls verwonderd over het feit dat niemand eerder muziek van weleer gecombineerd heeft met de actualiteit van toen. Het was een format dat letterlijk voor het oprapen lag.”

Bio van Guy De Pré en Jan Van Rompaey