.
News Image

Girl opent met recordcijfers in Frankrijk

Wat een succes!



Nog geen week na de release heeft Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl al 91.601 bezoekers naar de bioscopen gebracht in Frankrijk. In Parijs sloot de film het weekend af op de derde plaats in de box office. Het is daarmee de meest succesvolle openingsweek ooit voor een Vlaamse film in Frankrijk. Nu woensdag komt Girl bij ons in de zalen.



Girl opende vorige week het Film Fest Gent onder luid applaus en met lovende recensies. Afgelopen weekend mocht regisseur Lukas Dhont in Gent nog de Knack Focus Jo Röpcke Award 2018 in ontvangst nemen, een bekroning voor een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage aan de Vlaamse film.



In Frankrijk kwam de film vorige week al in de zalen, op woensdag 10 oktober. Distributeur Diaphana kwam zopas met de eerste cijfers. Met 91.601 bezoekers heeft Girl de beste openingscijfers aller tijden voor een Vlaamse film in Frankrijk. Ter vergelijking: Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown, tot nu toe de meest succesvolle film in Frankrijk, rondde tijdens het openingsweekend de kaap van 50.000 toeschouwers. Girldoet het bijna dubbel zo goed.



Ook de Franse pers was lovend over Dhonts debuut. Dagblad Le Figaro gaf een viersterrenrecensie en noemde Girl een coup de cœur ! Het weekblad Les Inrocks had het over un portrait sensible et habité porté par Victor Polster, à la présence extraordinaire.



Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl naar huis ging met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is de film aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière bezig, met selecties voor o.m. de festivals van Karlovy Vary, Telluride, San Sebastián, Londen en Zürich. De teller van internationale filmprijzen staat inmiddels op 15.



Eind augustus werd bekendgemaakt dat Girl als officiële Belgische Oscarinzending een gooi mag doen naar de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film. Vorige week raakte bovendien bekend dat Girl ook bij de zes genomineerden is voor de European Discovery Award, de prijs voor het beste speelfilmdebuut op de European Film Awards.Girl staat daarnaast op de shortlist voor de belangrijkste categorie op de European Film Awards, die voor de beste speelfilm. Op 10 november weten we of de film ook genomineerd is.



Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden stond achter de camera en Alain Dessauvage deed de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).



Nu woensdag, 17 oktober, brengt Lumière Girl in de Belgische zalen. Cinemien zal de film in Nederland verdelen voor Lumière. The Match Factory vertegenwoordigt de film internationaal.


Bio van Lukas Dhont

Meer Over:

Lukas Dhont