.
News Image

Gilles De Coster praat met procureurs

Gilles De Coster terug op Canvas.
Gilles De Coster kijkt met Procureurs opnieuw achter de coulissen van Justitie en misdaad in ons land. Na Strafpleiters en Misdaaddokters praat hij deze keer met procureurs of parketmagistraten.

Doorgaans zijn zij nobele onbekenden bij het grote publiek. Toch spelen ze een cruciale rol binnen Justitie: na een misdrijf zijn zij het die beslissen over opsporing, aanhouding en vervolging van verdachten. En in de rechtbank treden ze op als openbaar aanklager die de straf vordert in naam van de samenleving. Als strategen binnen het strafonderzoek hebben procureurs een machtspositie.

Veel parketmagistraten zitten echter op hun tandvlees door de besparingen bij Justitie. Ze zijn de beschermers van de samenleving, maar voelen zich ook boemannen wanneer Justitie in opspraak komt. De parketten staan altijd stevig onder druk.

In Procureurs getuigen negen parketmagistraten - vijf vrouwen en vier mannen - over hun vak, hun missie en hun mensbeeld.

Vier weken lang vanaf maandag 6 januari om 21.20 u. op Canvas en meteen ook integraal op VRT NU.

Voor een misdrijf uitmondt in een strafproces, hebben procureurs vaak jarenlang gewerkt aan het onderzoek, samen met de speurders en forensische experts. Hoe beleven ze dat? Welke markante zaken hebben ze mee helpen oplossen? Van welke dossiers liggen ze wakker? Hoe berekenen ze een gepaste strafmaat voor een misdrijf? Kijken procureurs de beklaagde in de ogen terwijl ze de aanklacht formuleren in de rechtbank? Wat als de rechter of assisenjury hun strafvordering niet volgt? Hoe kijken de openbaar aanklagers naar procedurefouten en seponeringen? Wat is hun impact op daders en slachtoffers? Wat is het gewicht van de procureurs op de schaal van Vrouwe Justitia?

“Procureurs komen weleens in beeld als openbaar aanklager in spraakmakende processen, waar ze de straf voor de beklaagde vorderen. Maar meestal staat er een muur van zwijgplicht of beroepsgeheim tussen de procureur en het grote publiek. Daardoor blijven procureurs en hun vak relatief onbekend én onbemind. Het zette het uitgangspunt voor onze gesprekken scherp: wat voor mensen zijn procureurs? Hoe kijken ze naar hun beroep, de samenleving en zichzelf? Het was net als bij Strafpleiters en Misdaaddokters een inwijding in mens en métier.”
Gilles De Coster

Bio van Gilles De Coster

Meer Over:

Gilles De Coster