.
News Image

Gerucht: dit productiehuis neemt 'Thuis' over

Cast en crew Thuis verliezen tot 400 euro per maand.

Er heerst al enkele maanden onduidelijkheid over welk productiehuis 'Thuis' zou overnemen. In de wandelgangen van de showbizzwereld gonst het van de geruchten. Er zouden twee bedrijven in de running zijn om de productie van 'Thuis' vanaf 1 januari 2023 over te nemen. De tijd begint te dringen, alleen weten cast en crew van 'Thuis' nog niet wie hun nieuwe werkgever zal worden.

Afgelopen week was een deel van cast en crew van 'Thuis' nog mee aan het staken tegen de besparingsplannen en voor meer koopkracht. In de pers stond zelfs al te lezen dat men 400 euro netto per maand minder zou verdienen. Verder is officieel nog niet geweten welk productiehuis 'Thuis' zou gaan maken. in de wandelgangen van de showbizzwereld klinkt het dat 'De Mensen' de soap 'Thuis' zou gaan maken.

Naast de 400 euro netto per maand minder, zouden ook andere voordelen wegvallen en dat is absoluut not done. Als een bedrijf cast en crew overneemt, zou dat aan hetzelfde loon en voorwaarden moeten gebeuren, waar is de sterke sociale vakbond van de openbare omroep nu?

Zelf hebben wij ook een overgang van het ene grote naar een ander groot bedrijf meegemaakt, maar dat was met behoud van rechten en plichten. En ja, hier en daar is er wel een klein verschil, maar 400 euro per maand minder, dat zou niet mogen.

Eigenlijk hebben cast en crew van 'Thuis' maar één manier om hun voordelen te behouden en dat is met z'n allen alle werkzaamheden staken tot zij krijgen waar zij recht op hebben. Een langdurige staking zou er namelijk voor zorgen dat er na een tijdje geen soap meer op tv is en dat zouden ze aan de Reyerslaan echt niet zien zitten. Maar niet iedereen is even enthousiast over een langdurige actie: voor velen is het nu al een kwestie van het hoofd boven water proberen te houden. Staken zorgt op korte termijn voor loonverlies, niets doen is loonverlies voor de rest van het leven/carrière. En voor sommigen zou die carrière wel eens sneller voorbij kunnen zijn dan de kijker denkt. Hopelijk komt er voor iedereen bij 'Thuis' snel duidelijkheid over de nieuwe baas en komen er hopelijk ook betere voorwaarden.

Trouwens, zou de beslissing van de overgang al niet in kannen en kruiken zijn? Binnen een week of 7 moet de verhuis - op papier toch - volledig rond zijn, tenzij de VRT besluit om het afstoten van 'Thuis' nog even of definitief uit te stellen. Dat laatste zien wij echter niet meteen gebeuren.