.
Geena Lisa
vrijdag 3 november 2023

Geena Lisa brengt boek uit over Narcisme

Ze weet er alles van

Na een jarenlange relatie met een narcist was Geena Lisa zich beginnen verdiepen in de persoonlijkheidsstoornis en volgde zelfs een opleiding tot coach in narcisme. Dit alles heeft ze nu ook gebundeld in een boek. Al is ze eerder ervaringsdeskundige dan psycholoog.

Ik kan en wil het werk van een psychiater en psycholoog niet overnemen. Bij een eerste gesprek probeer ik meteen aan te voelen of en in welke mate er sprake is van psychologische schade. Het kan zijn dat iemand door toedoen van een narcist in een depressie is beland, of een angststoornis heeft. Dan verwijs ik altijd door naar klinische deskundigen.”, vertelt Lisa aan ‘Het Nieuwsblad’. Ze heeft zelf de negatieve gevolgen ervaren en voelde haar energie en zelfvertrouwen verdwijnen. Al merkt ze in haar praktijk dat sommige het nog erger hebben. “Een keer heb ik tegen iemand gezegd: Ga nu naar de politie, jij bent thuis niet meer veilig. Zelf heb ik dat soort gevaar nooit ervaren.”

De presentatrice geeft ook mee dat ook vrouwen narcisten kunnen zijn. En dat is pittig zegt ze want mannen worden vaak niet geloofd als ze zeggen dat ze door hun vrouw gemanipuleerd worden. Vandaar dat ze met het boek de stoornis meer bespreekbaar wil maken. “ Ik heb geprobeerd uit te leggen wat narcisme is, welke technieken narcisten hanteren, welke signalen je hoofd en je lichaam daarbij krijgen en wat je eraan kan doen. In mensentaal, dat vind ik belangrijk.”, zegt ze nog.