.
Frank Raes
zaterdag 8 oktober 2022

Frank Raes: “Dat had niet mogen gebeuren”

Hij was er die avond aanwezig

Sinds enkele weken kan je op VRT Max kijken naar ‘Heizel 1985’. Daarin blikt onder andere Frank Raes terug op het vreselijke drama dat die dag heeft plaatsgevonden. Een drama waar hij zelf bij was.

En dat is ook meteen waarom Frank voor de reportage is gevraagd. “Als jonge radioreporter, aan de zijde van mijn grote leermeester Jan Wauters. Toen het onmogelijke zich voltrok, zat ik boven in de perstribune, waarop ik met mijn microfoon naar beneden snelde”, blikt Frank terug in Humo.

Al was het ook gewoon een beetje ‘brute pech’ dat de grote finale tussen Juventus en Liverpool net in België terecht kwam.

“De UEFA heeft dat stadion goedgekeurd, maar dat had niet mogen gebeuren, want het gebouw was tot op de draad versleten. Er waren gaten in de muren waar je als supporter doorheen kon kruipen om tot op de tribunes te geraken, en als je tegen de pilaren stampte, vielen daar brokstukken af door betonrot.”

En die brokstukken werden tijdens het Heizeldrama veelvuldig gebruikt door de Engelsen om mee naar de Italianen te gooien. “Voor die dag wist België amper wat hooliganisme was. Er was wel de Schlachtenbummler in Duitsland, maar daar kwam amper geweld bij kijken.”

Bio van Frank Raes

Meer Over:

Frank Raes