.
Frank Deboosere
vrijdag 28 oktober 2022

Frank Deboosere: “Dat houdt geen steek”

Moeten we ons voorbereiden op een strenge winter?

We kunnen ons goed inbeelden dat niemand in Vlaanderen of waar dan ook ter wereld zit te wachten op een strenge winter. Mensen laten de chauffage liever zoveel mogelijk uit, maar wanneer het te koud wordt, kan het bijna niet anders.

Weermannen Frank Duboccage en Frank Deboosere proberen al eens voorzichtig vooruit te kijken naar de winter en zoals het er nu naar uitziet, wordt het niet meteen een erg strenge winter.

“Er wordt weleens gezegd: ‘Een warme en droge zomer betekent een natte en koude winter’. Maar die uitspraak houdt geen steek”, zegt Deboosere in Primo. “Als het zo eenvoudig was… Er zijn trouwens ook weermodellen die rekening houden met de koude zeestroom op de Grote Oceaan, de temperaturen van de Indische Oceaan, de zeewatertemperaturen, de smeltende ijskappen… die hebben wel degelijk invloed op het weer in de wereld.”

Maar met de winter in aantocht zullen de temperaturen onvermijdelijk dalen en daar kunnen we niet onderuit. Je huis verwarmen zal onvermijdelijk worden, maar we kunnen wel op zoek gaan naar alternatieven.

“Veel mensen zullen hun houtkachel weer aansteken, waardoor de kans op smog en mist groter wordt. Mijn tip? Zoveel mogelijk in beweging blijven. Dan kan je gerust de thermostaat wat lager zetten. En van coureurs heb ik geleerd om laagjes over elkaar aan te doen in de winter.”

Bio van Frank Deboosere

Meer Over:

Frank Deboosere