.
Frank Deboosere
zondag 16 oktober 2022

Frank Deboosere: Daar is de kans sowieso groter voor”

Ze voorspelen onze winter

We mogen er niet aan denken dat er ons een strenge winter te wachten staat. De energieprijzen worden stilaan onbetaalbaar en we gaan allemaal hopeloos op zoek naar manieren om onze factuur zo laag mogelijk te houden.

Ook Frank Deboosere kan nog niet vertellen wat we deze winter kunnen verwachten, want dat nu al proberen voorspellen, dat is onbegonnen werk.

Maar mensen weten graag waar ze aan toe zijn en dus doen ze toch een voorzichtige voorspelling in Primo. “Om het weer voor deze winter te kunnen berekenen, laten we in de computer de weermodellen verder doorrekenen. Maar terwijl die weermodellen in het begin nog synchroon lopen, vertonen ze na x-aantal weken enorme afwijkingen. Het ene model zegt nu dat we een strenge winter krijgen, het andere een milde.”

Dat klinkt voor weinig mensen als muziek in de oren, maar weerman Frank Duboccage ziet er toch een logica in. “Wat we wél weten, is dat we in een zacht klimaat wonen dat door de golfstroom nog steeds aanwezig is. Maar daarin zitten natuurlijk nog grote verschillen.”

Dus gaan Frank en Frank op zoek naar patronen in de verschillende weermodellen. “Op dit ogenblik kunnen we zeggen dat we, naast enkele uitschieters, niet al te koud weer zullen krijgen. Die kans is sowieso groter dan dat we een strenge winter gaan meemaken. En de neerslag zal ongeveer normaal zijn voor de tijd van het jaar.”

Bio van Frank Deboosere

Meer Over:

Frank Deboosere