.
Francisco Schuster
woensdag 21 februari 2024

Francisco Schuster: “Nu pas voel ik dat ik ergens thuishoor”

Dat had hij vroeger niet

Francisco Schuster ging in 2021 op zoek naar zijn roots in Haïti en vertelt zijn hele avontuur in het nieuwe programma ‘Francisco Desir’. Daarin vertelt hij onder meer ook over zijn adoptie en over zijn zoektocht naar een plekje in de maatschappij.

De zanger en acteur kwam nog voor zijn eerste verjaardag naar België en moest heel vaak vragen beantwoorden over zijn adoptie. En dat is niet altijd makkelijk om aan iemand uit te leggen die niet geadopteerd is.

“Ik wil daar niet te zwaar over doen, maar nu pas voel ik dat ik ergens thuishoor. Begrijp me niet verkeerd, ik voel me ook honderd procent thuis in België. Maar nu ik Haïtianen heb ontmoet in wie ik mezelf meteen herkende, besef ik dat dat land en die cultuur ook heel diep in mij zitten. Ik vond het vooral opvallend hoe ze daar met pijn omgaan. Haïti is in de loop der jaren niet gespaard, het land is vaak getroffen door natuurrampen en er woedt nu een oorlog. Maar elke Haïtiaan zegt daar hetzelfde over: hier doen we door, het is hier met vallen en opstaan. Die veerkracht vind ik ook in mezelf terug”, vertelt hij in De Morgen.

Toen Schuster 8 was, werd Haïti zwaar getroffen door een aardbeving. Dat was, ondanks dat het geen fijn nieuws was, ook een momentje waarop hij besefte dat zijn roots daar echt lagen.

“Speciaal voor Francisco Desir heb ik nog eens afgesproken met meester Jelle van het tweede leerjaar. Hij zorgde er toen voor dat ik me een trotse Haïtiaan kon noemen. Met de school zamelden we geld in en organiseerden we een mars, ik mocht van hem helemaal vooraan lopen."

Bio van Francisco Schuster

Meer Over:

Francisco Schuster