.
Francisco Schuster
woensdag 14 februari 2024

Francisco Schuster: “Dat kan best eenzaam zijn”

Hij wil het bespreekbaar maken

Francisco Schuster, één van de sterren van ‘#LikeMe’ ging in ‘Francisco Desir’ op zoek naar zijn roots in Haïti. Hij is geadopteerd toen hij nog geen jaar was, en heeft al die tijd in België gewoond. Toen hij 21 werd, wilde hij, samen met zijn vrienden, op zoek naar zijn roots.

Het wordt ongetwijfeld een heel emotioneel programma, dat vanaf 12 februari te zien is op VRT 1. En behalve het zoeken naar zijn roots, wil Francisco andere dingen bespreekbaar maken.

“Dat adoptie bespreekbaar wordt, en dat geadopteerden zich minder alleen voelen. Als enige donkere persoon in de ruimte kan het soms eenzaam zijn. Of als je in een groepje staat en iedereen meelacht om de racistische opmerking die je van iemand anders naar je hoofd krijgt geslingerd...”, zegt hij in De Morgen.

Maar Fran wil ook racisme bespreekbaar maken. Jammer genoeg bestaat het nog steeds en heeft het nog altijd grote invloed op slachtoffers.

“Onlangs stond ik buiten aan te schuiven voor een concert. Er rijdt een auto voorbij en vanuit het raampje roept iemand iets racistisch naar me. Het is door de liefde van mijn omgeving dat ik me daar kan overheen zetten, maar ik kan nog altijd razend worden als het mijn jongere broer overkomt, die geadopteerd werd uit Ethiopië. Het heeft lang geduurd voor ik me over racisme durfde uit te spreken, je wilt niet de loser zijn die de grap niet kan smaken. Maar die tijd is voorbij."

Bio van Francisco Schuster

Meer Over:

Francisco Schuster