.
Brad Pitt
maandag 5 november 2018

Felix van Groeningen krijgt Breakthrough Director Award uit handen van Brad Pitt

Wat een eer!


Tijdens het 22ste Gala van de Hollywood Film Awards in Los Angeles heeft Felix van Groeningen vannacht de Hollywood Breakthrough Director Award gewonnen. Dit voor zijn Amerikaans speelfilmdebuut Beautiful Boy. De trofee ontving hij uit handen van Brad Pitt. Ook de Hollywood Supporting Actor Award ging naar Beautiful Boy, meer bepaald naar Timothée Chalamet. De Hollywood Film Awards luiden traditioneel het Awards Season in, met als apotheose de Oscarceremonie in februari 2019.



“Ik ben heel erg vereerd met deze prijs,” verklaarde Felix van Groeningen achteraf. “Beautiful Boy is een film waar ik trots op ben en die een belangrijk thema aanhaalt. Wat is verslaving, hoe kijken we naar mensen die verslaafd zijn, hoe kunnen we ze helpen? En wat is de impact op zij die deze mensen graag zien? Ik wil Amazon Studios bedanken om deze film mogelijk te maken, alsook mijn fantastische acteurs Steve Carell en Timothée Chalamet en mijn vaste medewerkers en partners in crime (cameraman) Ruben Impens en (monteur) Nico Leunen.”



Tot grote verrassing van de aanwezigen kwam Brad Pitt op het podium om van Groeningen zijn trofee te overhandigen. Beiden kennen elkaar van Beautiful Boy. De film werd door Pitts productiemaatschappij Plan B geproduceerd. Pitt zegde dat het verhaal van de film, over een verslaafde jongen met de boodschap van onvoorwaardelijke liefde in een familie broodnodig is in deze moeilijke tijden. Wanneer gemeenheid zo luid is, welke betere zalf bestaat er dan, dan hoop, verklaarde hij.

“Voor mij bestaat de kracht van Felix erin dat hij menselijke intimiteit volledig weet te doorgronden,” verklaarde Chalamet. “Hij heeft een scherp oog voor deze dingen. Hij weet menselijke en familiale relaties volledig te analyseren.”



Na films als De helaasheid der dingen, het voor een Oscar genomineerde The Broken Circle Breakdown en Belgica, maakt van Groeningen met Beautiful Boy zijn Amerikaans speelfilmdebuut. Gebaseerd op de boeken van David en Nic Sheff, brengt de regisseur een ontroerend, waargebeurd verhaal over hoop en liefde. Centraal staat de onvoorwaardelijke liefde tussen een vader (Steve Carell) en een zoon (Timothée Chalamet).

De film ging in wereldpremière op het Toronto International Film Festival, en mocht onlangs ook het Film Fest Gent afsluiten. Op 21 november brengt distributeur The Searchers Beautiful Boy bij ons in de zalen.

De Hollywood Film Awards worden sinds 1997 uitgereikt. Velen beschouwen het als de officiële start van het zogenaamde Awards Season in de VS. Dat seizoen loopt tot 24 februari 2019 wanneer de Academy Awards worden uitgereikt. Tussen de Hollywood Film Awards en de Oscars zijn er tal van andere prijzengala’s en -ceremonies, w.o. de Independent Spirit Awards, de Golden Globes en deze van de National Society of Film Critics waarschijnlijk tot de meest bekende onderscheidingen behoren.



De winnaars van de Hollywood Film Awards worden door een groep filmprofessionals aangeduid. Onder de vorige laureaten in de categorie van Breakthrough Director zitten namen als Tom Ford, Michel Hazanavicius, Lee Daniels, Ben Affleck en Paul Haggis. Voor Timothée Chalamet is het de tweede Hollywood Film Award op rij. Vorig jaar won hij de Hollywood Breakout Performance Actor Award. De Hollywood Film Awards ceremonie werd dit jaar gepresenteerd door rapper en actrice Awkwafina (Crazy Rich Asians, Ocean's 8).