.
News Image

Faroek geeft studenten hoop: ‘Ik kreeg C-attest en moest dubbelen’

En dat is zijn grote geluk geweest.
Faroek Özgünes is een gewaardeerd journalist en schermgezicht bij VTM. Als Faroek spreekt, luistert iedereen. Toch verliep het op de schoolbanken niet altijd even voorspoedig voor Faroek…

Faroek Özgünes liep school op het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden. “Ik was het enige Turkse kind op school. Mijn ouders waren analfabeet. Alleen thuis sprak ik Turks, alleen op school sprak ik Nederlands. Ik had in allebei de talen een achterstand, zonder het echt te beseffen. Tot ik ineens, in het vierde op mijn
zestien, een C-attest kreeg. Ik was op alle vakken geslaagd, behalve voor Nederlands. Ik moest dubbelen,” getuigt Faroek Özgünes in Het Laatste Nieuws.

De school raadde aan af te zakken naar een technische richting in een andere school, maar Faroek wilde bij zijn vrienden blijven. Bovendien was hij als puber aan het worstelen met zijn identiteit. “Ben ik nu Turk of Vlaming?”

Aan het begin van die zomer nam Faroek een besluit: “mijn toekomst ligt niet in Turkije.” Faroek begon als een zot Nederlands te blokken: “van nul, heel intens”. En het volgende jaar werd Nederlands zijn beste vak. In die mate dat hij later vertaler-tolk zou studeren.

Bio van Faroek Özgünes

Meer Over:

Faroek Özgünes