.
News Image

Experiment deed Kat Kerkhofs verzwaren

'Dancing With The Stars' kwam dus op ideaal moment.


Vijf weken lang konden we het experiment 'Tipsy' volgen op VIJF. De zussen Kat en Lyn Kerkhofs gingen de uitdaging aan om voor de wetenschap dagelijks twee glazen alcohol per dag te drinken. Ondertussen weten we wat dit experiment met hun lichaam deed.



Volgens professor Sabbe zijn er twee soorten alcoholverslaafden: mensen die goed blijven eten en verdikken of mensen die voornamelijk leven van de calorieën van alcohol en minder voedsel tot zich nemen. Kat at gewoon verder en kwam anderhalve kilo bij, terwijl Lyn veel minder ging eten en dus zelfs twee kilogram verloor. Bij de wederhelft van topvoetballer Dries Mertens stapelde dat extra gewicht zich voornamelijk op op de buik. Dankzij haar deelname aan 'Dancing With The Stars' is het overtollige gewicht wel weer kwijt.

Verder was het alcoholverbruik ook zichtbaar op het volume van Kat's rode bloedcellen. Ze kon eveneens minder zuurstof transporteren in hetzelfde volume bloed dat werd rondgepompt. Haar ijzergehalte daalde opvallend, het aantal vetten in haar lichaam was quasi verdubbeld. Tot slot bleef haar magnesiumpijl stabiel, wat in deze omstandigheden normaal zou moeten dalen.



Ondanks het feit dat bij Lyn Kerkhofs het gewicht verminderde, waren haar uitslagen toch dramatischer dan die van haar zus. Bij Lyn was er ook een vermindering van bloedtransport. Haar magnesiumpijl ging drastisch naar beneden. Dit had zelfs kunnen leiden tot levensbedreigende hartritmestoornissen. Door de combinatie van het alcoholgebruik en het ongezonde eten kwam ze in de gevarenzone qua vetten in haar lichaam. Dat had volgens de professor kunnen leiden tot hartinfarcten of aantasting van de bloedvaten.



Het is dus duidelijk bewezen in het experiment dat je een prijs betaalt voor een chronische alcoholverslaving.



(Nico Vanaken)