.
News Image

Excuses van VRT aan Vlaams Belang voor Hitlergroet

Fragment uit het programma geknipt.

 


Wie op donderdag 30 april naar ‘De Ideale Wereld’ op Canvas keek, kon er niet naast kijken: Geert Hoste was die avond te gast en tijdens een item over de ondertussen veelbesproken mondmaskers liet de komiek zien hoe de mensen van Vlaams Belang elkaar voortaan zouden begroeten als zij een mondmasker dragen. Dat zou gebeuren met een Hitlergroet. Wie via VRT.nu de desbetreffende aflevering opvraagt, zal merken dat het bewuste fragment niet meer in de aflevering te zien is. De reden? Vlaamse Belang heeft een mail naar de raad van bestuur van de VRT gestuurd omdat hij er niet mee kon lachen. Volgens De Standaard heeft de man twee familieleden in de concentratiekampen verloren.



Op minder dan een dag tijd bood Olivier Goris , de programmadirecteur van Eén en Canvas, al zijn excuses aan. Goris zou in de mail onder andere aangehaald hebben “verontwaardigd te zijn dat de passage met de Hitlergroet op uitzending is geraakt. Dit is een inschattingsfout die niet had mogen gebeuren. We hebben dit doorgesproken met de redactie van het programma en het productiehuis. Samen bieden we onze verontschuldigingen aan voor wie zich gekwetst voelde door deze passage.”



Presentator Jan Jaap Van der Wal had geen zin in een discussie in volle coronacrisis en liet de passage verwijderen. In De Standaard vertelt hij dat hij dit echter niet ziet als een verontschuldiging aan het adres van het Vlaams Belang.


Bio van Jan Jaap van der Wal