.
Julie Van den Steen
dinsdag 27 april 2021

Excuses van Julie Van den Steen: "Opa heeft bijzonder slechte dingen gedaan"

Julie Van den Steen excuseert zich voor wandaden opa

Twee maanden terug in de tijd, Julie Van den Steen is één van de bekende mensen die in het programma ‘Later als ik groot ben’, op VTM opduikt. Tijdens het programma gaat het over de jeugd van de nu nog jonge Julie Van den Steen en komt ook haar opa ter sprake. Die was betrokken bij de moord op Patrice Lumumba, een Congolees politicus die in 1961 uit de weg werd geruimd. Julie Van den Steen was op het ogenblik van de opname van het programma niet op de hoogte van wat haar op zo’n 60 jaar geleden gedaan had.

Maandag besloot de presentatrice zich via haar sociale media te excuseren. “Er is terecht veel te doen rond het stuk dat aan bod kwam in ‘Later als ik groot ben’ over mijn opa. Dat hij aan bod kwam vind ik jammer want het moest een programma zijn over mijn lagere school-periode en de dingen die ik toen meemaakte. Mijn opa leefde toen niet meer. Heb hem dus maar heel kort gekend als kind”, schrijft Julie Van den Steen op Instagram.

“En nu weet ik ook iets beter waarom daar nooit over gepraat werd thuis toen ik opgroeide. Het hele koloniale verleden heeft een bijzonder negatieve weerklank voor niet alleen de Congolezen zelf, maar voor veel mensen is dit terecht bijzonder gevoelig. En dus blijkbaar ook voor mijn eigen familie die daar op een volledig andere manier bij betrokken was generaties geleden. Privileges, hoor ik u denken. Dat klopt. Absoluut”, geeft Julie toe.

“Op het moment van de opname was ik niet op de hoogte van wat mijn opa allemaal gedaan heeft en wat er gebeurd is toen. Mijn reactie daarop, nu ik dat wel weet, is uiteraard volledig het tegenovergestelde. Ik wil me daarvoor dan ook oprecht excuseren. Als dat zeer zwaar beladen stuk geschiedenis aan bod zou moeten komen, moet je daar niet alleen een hele uitzending/volledige reeks aan wijden, maar vooral geen ongelukkige momentopname als reactie op die feiten aanzien”, gaat Julie Van den Steen verder op Instagram.

“De programmamakers hebben dat bewuste fragment achteraf eruit gehaald omdat het niets te maken had met mijn lagere schoolperiode. Mijn opa heeft bijzonder slechte dingen gedaan in die tijd. Dingen die niet goed te praten zijn. Maar ook dingen waarvan ik niet op de hoogte was. Zoiets moet gekaderd worden en alle informatie daarover moet aan bod kunnen komen”, schrijft Julie nog. “Ik geloof dat dit voor veel mensen ongeloofwaardig overkomt. Of als goedmakerij. Een ‘makkelijke oplossing’ maar ze is wel gemeend. Mijn oprechte excuses voor iedereen die zich hierdoor gekwetst voelde. Ik kan me niet voorstellen hoe dit voor jullie moet gevoeld hebben en nog altijd voelt.”

“Reacties als ‘krijg kanker’ en ‘jij zou beter dood zijn’ en ‘we komen je opzoeken’ ga ik nooit echt begrijpen. Maar de beweegreden erachter probeer ik zeker te vatten. Voor zover ik, als witte vrouw met al mijn privileges dat KAN vatten. Maar dat wil ik écht wel. En daaraan wil ik absoluut aan werken. En luisteren naar jullie. En vooral naar de Belgisch Congolese gemeenschap om daarover bij te leren. Ik wil me niet verstoppen achter ‘de erfzonde is iets waar ik niets aan kan doen’ en neem ook verantwoordelijkheid voor het verdriet en de woede die jullie voelden (en nog steeds voelen) na het zien van die passage. Ik verwacht niet dat jullie me nu plots allemaal heel leuk gaan vinden of dat ik de pijn hierdoor kan wegnemen. Maar is het is voor wel een begin”, gaat Julie verder.

“Ik steek mijn hand uit en wil bijleren en in dialoog gaan over jullie leed omdat jullie allemaal ongewild deze negatieve daden uit het verleden meedragen vandaag. Mijn oprechte excuses”, besluit Julie Van den Steen op Instagram.