.
News Image

Eva Daeleman zwaar gepest

Ik was een vogel voor de kat.


​Qmusic-dj en Rode Neuzen Dag-ambassadeur Sam De Bruyn lanceerde speciaal voor Rode Neuzen Dag een podcast: De Klas van Sam . Sam trekt elke week naar de middelbare school van een bekende Vlaming. Daar praten ze een lesuur lang over hun tijd op school. Deze week nodigde Sam Eva Daeleman uit in haar vroegere klaslokaal in het Koninklijk Atheneum van Keerbergen. Zij praat openhartig over haar donkere periode op internaat. Een plek waar ze heel ongelukkig was, niet enkel door eenzaamheid en heimwee naar huis, Eva werd ook heel erg gepest.

Eva Daeleman: van grote mond naar vogel voor de kat voor pesters op internaat

“ Voor mijn tijd op internaat was ik altijd super zelfstandig. Op internaat ben ik 24/7 een bange vogel geworden. Ik was letterlijk een vogel voor de kat als het ging om pesters. Voordien werd ik gevraagd om de school te verlaten omdat ik een grote mond had en op internaat durfde ik niets meer te zeggen ”, begon Eva haar verhaal. Sam haalde aan dat Eva precies de schuld op zich neemt dat ze destijds gepest geweest is. “Ik denk dat daar nog altijd een groot schaamtestuk op zit, dat ik toen mijn mond niet kon opendoen. Ik had gewoon niet de kracht om voor mezelf op te komen. Naarmate de tijd voorbij ging, werd ik ook zieker en zieker en had ik elke week wel iets. Ik heb dat pas heel laat aan mijn ouders durven vertellen. Voor mij was het gemakkelijker om te zeggen: ik mis thuis, dan dat ik zou zeggen dat ik gepest werd. Ik voelde me echt een mega zwakkeling”, ging Eva verder.

Eva Daeleman nam haar dagboek van 2004-2005 mee naar Sam, Eva was toen 14 jaar. “ Ik heb mijn dagboek nog eens doorbladerd en ik was daar eigenlijk echt niet goed van. Ik wist dat dit een donkere periode was, maar dat het zo moeilijk was… ”, vertelde Eva vooraleer ze een aangrijpend stuk uit haar dagboek voorleest.

Waar ziet Eva Daeleman een oplossing op school?

“ Ik denk dat een oplossing zou zijn dat er een ‘safe space’ is waar je volledig jezelf kan zijn en alles kan zeggen. In een klas van 27 mensen, hoe save is dat? Gaat Fritske van die klas niet tegen iemand uit een andere klas vertellen wat jij gezegd hebt over hoe jij je voelt? Zoek een vertrouwenspersoon tegen wie je dat wel kan zeggen, zoek een leerkracht. Ik las in mijn dagboek dat we op internaat een meter of peter hadden. Iemand van de hogere jaren waar je naartoe kon gaan. Ik denk dat zoiets wel heel krachtig is. Maar dan is opnieuw dat vertrouwen heel belangrijk ”, vertelde Eva.