.
Erik Van Neygen en Sanne
donderdag 18 augustus 2022

Erik Van Neygen: “Je hebt overal slechte karakters”

Het is een harde wereld

Niet alleen de showbizz is een harde wereld, ook de kunsthandel is een wereld om u tegen te zeggen. Kunsthandelaars moeten vaak tegen elkaar opbieden om dat ene unieke stuk te kunnen veroveren en dat is niet altijd even leuk.

“Je moet goed weten wat je wil investeren. Het is een beetje zoals bij gokken. Je moet vooraf bepalen hoeveel je aan iets wenst uit te geven. En die veilingen deed ik vaak telefonisch, want op den duur boden de muren mee”, lacht Erik in Primo.

Dat Erik bekend was, heeft misschien wel in zijn nadeel gespeeld. Al is hij dat niet helemaal zeker. Maar dat hij steeds succesvoller werd, begon hem wel tegen te werken.

“Je hebt overal slechte karakters, hé. Het gebeurde dat concurrenten me voor een veiling als het ware kwamen chanteren. ‘Betaal ons nu een commissie en dan bieden we niet tegen.’ Zo’n dingen. Die kant van de business vond ik niet fijn.”

En speciaal voor Primo verklapt Erik ook meteen het hoogste bedrag dat hij ooit voor een schilderij heeft geboden. “Dat moet zeker boven de 50.000 euro zijn geweest. Ik kocht ooit een schilderij van Henri Le Roux. Iedereen verklaarde me voor gek. Het was beschadigd, maar de restaurateur verzekerde me dat hij het perfect kon herstellen. Ik heb het toen voor vier of vijf keer zoveel verkocht.”

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Erik Van Neygen

Meer Over:

Erik Van Neygen