.
News Image

Emotioneel afscheid van Steven in 'Thuis'

Kijkers van Thuis onder de indruk.


In de Thuis-aflevering van vrijdag vierden emoties hoogtij. Er was plaats voor vreugde met een herwonnen liefde en verlangen, er is passie, er is kwaadheid en ontgoocheling, leegte, maar ook warmte en troost.


Vrijdag vonden Eddy en Angèle, die onlangs terugkeerde, elkaar weer terug. Het begint helaas slecht met Eddy die te laat komt op hun date. Maar gelukkig komt het weer goed.

Eddy vertelt tegen Angèle: “Ik hoop uit de grond van mijn hart dat je me nog een kans gaat geven. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: dat ik u nog altijd geweldig graag zie, op alle gebied.”

Eddy: “Mag ik misschien eens een totje geven?”

Angèle: “Oh Eddy, ik dacht dat ge het nooit ging vragen!”




Er was ook het afscheid van Steven, die aan ALS lijdt en besloten heeft om euthanasie te plegen. Dat doet hij op de dag dat zijn zoon Kobe en hij hun nieuwe wijn voorstellen: Feniks. Na de feestelijke opening van hun wijnhandel wordt de euthanasie uitgevoerd in kleine familiale kring met Rosa en Kobe. Hun wijn Feniks heeft een erg toepasselijke naam, blijkt wanneer Rosa en Kobe de assen uitstrooien. Kobe vertelt: “Want uit zijn assen wordt hij opnieuw geboren. De feniks herrijst altijd opnieuw. Bij elke oogst zullen we aan hem denken. Elke nieuwe fles zal een herinnering zijn aan wie hij was, de fantastische echtgenoot en de onvergetelijke vader.”


Professor Wim Distelmans begeleidde de ploeg van Thuis om de euthanasie van Steven zo juist mogelijk te laten verlopen. Hij adviseerde tijdens het schrijfproces en was bij de opnames aanwezig in de studio om de makers bij te staan.

Professor Distelmans: “Thuis heeft een belangrijke voorbeeldfunctie. De reeks zal tonen hoe een euthanasie in de praktijk in zijn werk gaat en hoe sereen die kan verlopen. Ik geef jaarlijks zo’n 120 lezingen over het thema, maar Thuis zal meer impact hebben dan al mijn lezingen en veel misverstanden uit de wereld helpen.”