.
News Image

Ellemieke Vermolen: Het moest gewoon zo zijn” 

Ze bleef met een groot schuldgevoel achter 

Zo’n zes jaar geleden verloren Ellemieke Vermolen en Sergio Herman hun zoontje Josha bij de geboorte. Het koppel ging door een heftige periode van rouw en de twee zijn ondertussen ook geen koppel meer.

Er wordt niet elke dag meer over Josha gepraat, maar op bepaalde momenten wordt er toch aan hem gedacht.

Naar aanleiding van dat verlies schreef Ellemieke een nieuw boek dat de titel Kom weer in je kracht na verlies’ kreeg. Een vraag die af en toe in het boek terugkomt is de schuldvraag.

“Ik voelde mij allesoverheersend schuldig tegenover Noah en Zenna. Ik wist hoe erg ze uitkeken grote broers te worden en vond dat ik gigantisch gefaald had als moeder. Toen de gynaecoloog twee weken voor mijn uitgerekende datum had aangeboden Josha vervroegd te halen, had ik ‘ja’ moeten zeggen.”

Ellemieke vindt dat ze had moeten aanvoelen dat het niet goed ging met haar kind toen ze merkte dat hij rustiger was dan normaal. “Elke vrouw die een kind verliest draagt een schuldgevoel met zich mee. Je stelt je vragen als ‘Wat heb ik verkeerd gedaan’ en ‘Heb ik te veel stress gehad?’ Ik was het vertrouwen in mijn lichaam volledig kwijt. Maar nu ik aan mezelf heb gewerkt heb, besef ik dat ik hier niks aan kon doen. Dat het gewoon zo moest zijn.”

Bio van Ellemieke Vermolen en Sergio Herman