.
News Image

Down the road en Taboe winnen Amerikaanse award

Twee op twee voor de VRT.


Dinsdagavond werden in Las Vegas de New York Festival International TV & Film Awards uitgereikt. De twee Eén-reeksen Down the road en Taboe zijn er in de prijzen gevaleln.



Het New York Festival voor TV & Film beloont programma’s van over de hele wereld. Dit jaar waren er inzendingen uit meer dan 50 landen, in categorieën als Animatie, Comedy, Drama, Reality TV Drama, en Documentaire. De jury bestaat uit mediaprofessionals uit verschillende landen, zoals Amerika, Rusland, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Singapore en Duitsland. Down the road won de Zilveren Award in de categorie “Reality TV Drama”. In diezelfde categorie wint Taboe de hoofdprijs: de Gouden Award.



Tom Lenaerts van Panenka reageert op de mooie overwinning van Taboe: “We zijn heel trots op deze prijs. Het is fantastisch om te merken dat Taboe ook internationaal scoort en niet alleen op festivals. Op dit moment zijn ze bijvoorbeeld in Australië en Canada bezig met de opnames van een plaatselijke remake.”



Ook Dieter Coppens is heel tevreden met de prijs voor Down the road: De liefde voor Down the road blijft toenemen en daar hadden we alleen maar van kunnen dromen. De New York Festival TV&Film Award wordt uitgereikt door een team van internationale tv-professionals die het beste van over de hele wereld te zien krijgen. Dat ons verhaal ook bij hen een gevoelige snaar raakt, is fantastisch. Al blijft de impact die we in eigen land zien toch het mooist: de positieve reacties op social media en bij de VRT ombudsman bijvoorbeeld. Of de enorme steun voor acties als Down the snow en #steunkousen, waarbij we opriepen om op Wereld Downsyndroomdag twee verschillende kousen te dragen en zo diversiteit te vieren. We kunnen niet wachten om opnieuw te vertrekken voor een derde reeks!”



Zowel Down the road als Taboe konden in Vlaanderen rekenen op mooie kijkcijfers. Het tweede seizoen van Down the road had gemiddeld 1.082.113 kijkers per aflevering (4+, live +7; afleveringen 1 tem 9), Taboe kon wekelijks op gemiddeld 1.772.183 kijkers rekenen (4+, live+7). Beide reeksen kregen ook hartverwarmende reacties van de kijkers.



Deze New York Festival awards zijn niet de enige internationale prijzen die Down the road en Taboe mogen ontvangen. De reeksen worden over de landsgrenzen duidelijk ook gesmaakt. In 2018 won Down the road al de prestigieuze Rose d’Or. Taboe won in eigen land dan weer de Ha! Van Humo en internationaal werd de reeks bekroond op het EBU Creative forum awards met tweede prijs voor “Best format”. Ook won Taboe onlangs ook de diversiteitsprijs van de VRT en de Realscreen Award voor “Best social issues/current affairs” in New Orleans, USA.



Het spraakmakende Taboe was begin 2018 te zien op Eén. De reeks werd gemaakt door Panenka en geregisseerd door Kat Steppe. In Taboe wil comedian Philippe Geubels lachen met mensen waar je eigenlijk niet om mag lachen, zoals mensen met een fysieke beperking, mensen met een ongeneeslijke ziekte, of mensen in armoede. Hij verblijft een week met een viertal gasten in een vakantiehuis om hen en hun gevoeligheden beter te leren kennen. Daar blijft het niet bij: ook humor is een belangrijk deel van Taboe. Zo daagt Philippe zijn gasten uit om tijdens hun vakantieweek zelf de straat op te trekken met een verborgen camera, wat tot bijzonder geestige situaties leidt. Hij brengt ook een comedy-set over het bewuste thema, met zijn nieuwe vrienden prominent op de eerste rij van een zaal vol lotgenoten.



Van Down the road was maandag de laatste aflevering van seizoen twee te zien op Eén. In deze reeks, van productiehuis Roses are blue, trekt Dieter Coppens eropuit met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down. Samen verleggen ze hun grenzen met nieuwe avonturen, leren ze elkaar en zichzelf beter kennen, en smeden ze nieuwe vriendschappen. In het tweede seizoen trok Dieter samen met medebegeleidster Saar en Geoffrey, Yens, Maarten, Charlotte, Julie en Maud naar het mooie Zuid-Afrika. Dieter Coppens en Eén kondigden maandag nog aan dat Down the road een 3e seizoen krijgt.