.
News Image

Donderdagavond in 'De Kroongetuigen'

Vervolg van vorige week...
In het tweede deel van het tweeluik rond de zaak Dutroux reconstrueert De Kroongetuigen wat er gebeurd is met Julie en Mélissa, de twee meisjes van 8 die door Marc Dutroux werden opgesloten in zijn huis in Marcinelle. Zij waren eigenlijk te jong voor Dutroux. Hij wou ze opsluiten en als ze wat ouder waren, misbruiken, samen met zijn kompaan Bernard Weinstein. Dutroux bekende later dat hij Weinstein zelf vermoordde.

Toen Dutroux in de winter van 1995 werd aangehouden in de zaak van een diefstal, moest zijn vrouw Michelle Martin voor Julie en Mélissa zorgen. Maar zij durfde niet naar de kelder te gaan waar de meisjes zaten. Ze zorgde wel voor de twee honden die het huis moesten bewaken, maar ze keek niet om naar de slachtoffers in de kelder. “Wat zou een normaal iemand gedaan hebben? Die zou naar de politie hebben gebeld, of een ziekenhuis hebben verwittigd, of een hulpverlener. Michelle Martin niet, zij deed niets”, aldus gerechtspsychiater Walter Denys.

Toen Dutroux na vier maanden weer vrij kwam, trof hij Julie en Mélissa uitgehongerd aan in zijn kelder. De meisjes stierven en hij begroef ze in zijn tuin in Sars-la-Buissière. Uit alles blijkt dat de verantwoordelijkheid van Martin bij de dood van Julie en Mélissa erg groot was.

Advocaat Jan Fermon: “Uit alles wat we uit het dossier weten, blijkt dat Michelle Martin heel goed wist wat er allemaal gebeurde in het huis van Dutroux.”
Bij de opgraving van Julie en Mélissa nemen de speurders een Citroën CX van Dutroux in beslag. Dezelfde wagen dook ook op in een andere verdwijningszaak, die van de Limburgse meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks. Deze meisjes verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995, na een bezoek aan een hypnoseshow in het casino van Blankenberge. Door de vondst van de CX moesten Dutroux en Lelièvre wel bekennen dat zij die bewuste nacht An en Eefje aan de kust hadden opgepikt, hen hadden verdoofd en naar het huis in Marcinelle hadden gebracht.

Met de verdwijning van de meisjes begon de nachtmerrie voor de families van de slachtoffers. Zeker toen de verdwijning in eerste instantie door de politie niet serieus werd genomen.

Vader Paul Marchal: “De agenten noteerden de aangifte zelfs niet. Die dachten dat onze dochters aan het uitgaan waren. Dat we dat moesten horen.” De ouders namen uiteindelijk de touwtjes zelf in handen en organiseerden een grootschalige zoekactie.

Dutroux suggereerde tijdens zijn verhoor dat An en Eefje mogelijk begraven lagen op een terrein in Jumet. Daar startte het gerecht met grootschalige graafwerken. “Op een gegeven moment werd onze aandacht getrokken naar een loods, omdat onze lijkenhonden daar een spoor hadden geroken. We hebben toen de grond centimeter per centimeter afgeschraapt, en daar hebben we ze uiteindelijk gevonden”, vertelt Joan Dewinne van het Slachtofferidentificatieteam.

Voor de ouders van de meisjes werd hun nachtmerrie bewaarheid. Zus Karen Marchal: “Ik vind het heel moeilijk om daarmee om te gaan, ik begrijp niet dat er mensen zijn die zoiets kunnen doen.”

Deze aflevering van De Kroongetuigen gaat tot slot ook dieper in op de nasleep van zaak Dutroux, met de Witte Mars, de ontsnapping van Dutroux en het proces voor het Hof van Assisen van Aarlen.

Getuigen in deze uitzending:

Paul Marchal, vader van An
Betty Kolb, moeder van An
Karen Machal, zus van An
Walter Denys, gerechtspsychiater
Michel Demoulin, hoofdspeurder
Michel Bourlet, procureur des Konings
Joan Dewinne, Slachtofferidentificatieteam
Jan Fermon, advocaat Laetitia
Christian Mormont, gerechtelijk psycholoog Michelle Martin
Ronny Baudewyn, advocaat Marc Dutroux

De Kroongetuigen, donderdag 4 december om 21.45 op VTM.

Bio van Jeroen Wils