.
News Image

Donderdag de laatste Het Lichaam van Coppens

Een unieke blik achter de schermen.
Niet alles lukt tijdens de opnames van Het Lichaam van Coppens. “We beginnen meestal aan dingen zonder te weten waar het zal eindigen”, aldus Mathias. De vraag ‘Kan je rijden op een papieren brug?’ is daar het beste voorbeeld van. In aflevering vijf bleek al dat Staf en Mathias hier niet in slaagden. In de negende aflevering zien de kijkers dat de broers meerdere pogingen hebben ondernomen, waarvan één met krantenpapier. De conclusie blijft echter dezelfde: er zijn betere materialen om bruggen mee te bouwen.

Newton bouwde een constructie met slingerende metalen balletjes om de ‘wet van behoud van energie’ te bewijzen. De broers Coppens bouwden de opstelling na, maar dan op mensenmaat. Behouden ook de grote ballen hun energie? Het blijkt een zeer moeilijke proef. “Sommige dingen die we hebben gedaan voor Het Lichaam van Coppens waren te zot voor woorden”, concludeert Mathias. En dan moet het toppunt van ‘te zot voor woorden’ nog komen. Kan je vliegen met een boot? Om dat te testen, laten ze een hovercraft met vleugels te water.

Kijker Maxim vraagt zich af of je kunt surfen op golven die een boot maakt. Als verwoed surfer onderzoekt Mathias die vraag met plezier. Hij springt met zijn surfplank in het water en Staf moedigt hem aan van op de boot: “Verzamel alle ‘coolheid’ in je kleine lichaam en laat zien wat je kan.”

Staf en Mathias vinden een wetenschappelijk excuus om vrouwen voor hen te laten vallen. Dankzij een eenvoudige proefopstelling vallen de meisjes van het waterballet als een blok voor hen. Ze vinden ook een oplossing voor de regen in België: gewoon terug naar de wolken sturen. “Belgen klagen altijd over de regen, wij zorgen voor de oplossing.”

Het Lichaam van Coppens, donderdag 2 november 2017 om 20.35 bij VTM.