.
Kastaars
zondag 29 januari 2023

Dit zijn de 11 winnaars van de allereerste Kastaars!

Wie zijn de gelukkigen?

In een tot de nok gevuld en volledig uitverkocht Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs zijn zaterdagavond de elf eerste Kastaars! uitgereikt, de nieuwe Vlaamse media awards. VRT, DPG Media, Play Media en Streamz sloegen de handen in elkaar om de strafste Vlaamse mediagezichten en -makers van 2022 in de schijnwerpers te zetten.

Tijdens een wervelende radio-, tv-, en online show werd onthuld welke favoriete gezichten, stemmen, programma's, podcasts of online formats de Vlamingen het afgelopen jaar het meest bekoorden. Daarnaast koos een 9-koppige jury, onder de leiding van juryvoorzitter Luc Appermont, de winnaars in 3 categorieën: Doorbraak, Carrièreprijs en Juryprijs.

De sfeer werd meteen gezet met een originele openingsact waarin hosts Gert Verhulst, Danira Boukhriss Terkessidis en Koen Wauters al zingend een impressionante gouden showtrap afdaalden, geflankeerd door maar liefst veertien dansers. Heel wat televisieprogramma’s die in 2022 het medialandschap kleurden werden op een originele manier in de kijker gezet in een act waarin onder meer Bart Cannaerts, Liesbeth van Impe, Maaike Cafmeyer, James Cooke en Ingeborg samen met Brecht en Dziubi hun opwachting maakten.

Tijdens een show met heel wat unieke acts, werden telkens de 4 genomineerden voor een Kastaar in de kijker gezet. Om dan de winnaar op een verrassende manier bekend te maken.

Op een lied gebracht door Songfestival-kandidaat Gustaph danste niemand minder dan Prinses Delphine van Saksen-Coburg met Sander Bos - haar danspartner uit het programma ‘Dancing with the Stars’ - een prachtige paso doble. Vervolgens onthulde Fien Germijns de winnaar van de Kastaar in de categorie Deelnemer van 2022 via 4 catwalks die elk naar een van de genomineerden leidde. Na een druk op de knop om de winnaar te onthullen, lichtte de catwalk richting Bart Cannaerts op. Hij haalde het van de 3 andere genomineerden.

De Kastaars! voor Online videoreeks van 2022 en Podcast van 2022 werden uitgereikt door Jamie-Lee Six en Rik Verheye. Van de 4 genomineerden ging de Kastaar voor Online videoreeks van 2022 naar Average Rob. In de categorie Podcast van 2022 won De Kroongetuigen.

De 4 genomineerden in de categorie Mediamoment van 2022 werden bezongen door Niels Destadsbader, onder toeziend oog van Karine (Ella Leyers) & Melanie (Tine Embrechts) uit De Ideale Wereld. 'Philippe verlaat De Mol' kwam als winnaar van deze Kastaar uit de bus, en kreeg het beeldje uit handen van Aster Nzeyimana.

Op de tonen van ​ ‘Lekker blijven hangen’ - voor de gelegenheid gezongen met een aangepaste tekst door Margriet Hermans, Aaron Blommaert en Lynn van den Broeck - mocht Nonkels de Kastaar voor Fictiereeks van 2022 in ontvangst nemen uit handen van Barbara Sarafian en Erik Van Looy.

De Juryprijs - meteen ook de eerste van de 3 prijzen die werden toegekend door een vakjury en niet door het publiek - werd uitgereikt door juryvoorzitter Luc Appermont. Roomies werd de winnaar van de juryprijs van 2022.

Vervolgens stonden de 4 genomineerden voor Beste Radioprogramma van 2022 op een rad met daarop de 4 radiostudio's van de genomineerden, terwijl zangeres Pauline hen in de bloemetjes zette met een mooie ode. Maarten & Dorothee mochten de Kastaar voor Beste Radioprogramma van 2022 ontvangen uit handen van ‘Goeiemorgen Morgen!’-presentatoren Peter Van de Veire & Kim Van Oncen. Jani Kazaltzis onthulde aansluitend een tweede juryprijs, en overhandigde de Kastaar voor Doorbraak van het jaar 2022 aan de ontwapenende Gloria Monserez.

Grote verrassing van de avond was een pakkend eerbetoon van Hugo Sigal aan heel wat mediafiguren waarvan we het afgelopen jaar afscheid moesten nemen. Op de tonen van het nummer ‘Afscheid’ van Nicole & Hugo bracht hij een gezongen hommage aan onder meer Mémé Clara, Reinhilde Decleir, Arnold Willems, Mister Michel, Hugo Camps, Arno, ​ en uiteraard ook zijn ‘Colleke’. Met een lange staande ovatie van de zaal tot gevolg.

Jens Dendoncker en Niels Destadsbader zijn geen van beiden onbekenden bij The Masked Singer. Samen met Radijsje, Cycloop, Aap & Papegaai uit het bekende succesformat maakten zij hun intrede in het theater om de winnaar in de categorie Mediapersoonlijkheid van 2022 bekend te maken. De 4 figuren verborgen voor de gelegenheid elk één van de genomineerden in deze categorie. Aan het publiek om te raden wie uit welk pak tevoorschijn zou komen. Na een spannend lichtspel werd FIGUUR als winnaar aangeduid, en kwam een blije James Cooke uit zijn vermomming tevoorschijn om de Kastaar voor Mediapersoonlijkheid van 2022 te ontvangen.

De Carrièreprijs van de vakjury werd uitgereikt door jurylid Nora Gharib. Gelukkige winnaar Bart Peeters kreeg ter plekke niet alleen deze felbegeerde Kastaar cadeau, maar ook een mini-musical over zijn carrière. Jonas Van Geel zette een ongeëvenaarde imitatie van de winnaar neer, en op de melodie van LaLaLa en heel wat andere bekende nummers bezong hij de vele mijlpalen uit de ongelooflijke loopbaan van Bart.

Slotmoment van de avond werd opgeluisterd door Metejoor en The Voice van Vlaanderen-winnares Louise. Al zingend kwamen ze een fictieve TV-fabriek binnen, en in een exclusief decor boordevol herkenbare attributen uit bekende TV-programma’s werden de 4 genomineerden voor Beste TV-programma van 2022 voorgesteld.

Anne De Baetzelier en Willy Sommers hadden de eer om deze laatste Kastaar van de avond bekend te maken. In het bijzijn van mede-genomineerden sleepte De Mol de overwinning in de wacht. Een mooie afsluiter van een unieke avond.

Meest recente foto’s van Kastaars, James Cooke, Gert Verhulst, Koen Wauters, Danira Boukhriss, Gustaph, Jens Dendoncker, Niels Destadsbader en Bart Peeters: