.
Finale De Mol Seizoen 10
zondag 8 mei 2022

Dit is de (tweede) Mol van het jubileumseizoen!

Wat een ontknoping!

Het hoge woord is eruit: "Ja, ik ben de Mol'', hoorden tienduizend Vlamingen live uit de mond van Uma in Paleis 12. Na 8 weken weten we eindelijk wie, na Philippe, het spel al die tijd saboteerde.

Uma slaagde erin om in haar tijd als Mol veel geld uit de pot te halen. Dat was nodig, want die was twee dagen voor haar aanstelling als Mol aanzienlijk gestegen nadat eerste Mol Philippe, een zenuwinzinking nabij, de handdoek in de ring gooide.

Of het een meerwaarde was dat de finale van de Mol live in Paleis 12 werd gespeeld, is een vraag die we best in het midden houden. Feit blijft dat iedereen steeds halsreikend uitkijkt naar die laatste 5 minuten waarin bekend gemaakt wordt wie De Mol is. De rest van de show leek dus eerder overbodig. Al was de live-act van de drie finalisten nog wel amusant om naar te kijken, de rest van de avond was redelijk voorspelbaar en langdradig. Uiteraard zie je van ver aankomen dat de bom in Paleis 12 zal ontploffen, waarom zou Play4 anders al die moeite hebben gedaan hebben om die kolos de zaal binnen te krijgen? Dat er geen geld meer is bijgekomen, is ook niet zo verwonderlijk. Hoe hard kandidaten ook proberen, in elke opdracht van De Mol zitten wel ergens addertjes onder het gras waardoor een opdracht nèt niet lukt.

Al was dat voor Yens wel een heuse domper. De tranen in zijn ogen waren zichtbaar toen hij niet de pasvragen won waar hij zo op hoopte, en die hij bij nader inzien waarschijnlijk goed had kunnen gebruiken. Het live invullen van de laatste vijf vragen van de test leverde ook vreemde tv op, alsof je live aan het kijken was naar hoe middelbare scholieren hun examen invulden.

Als dan de apotheose er eindelijk is, zit heel Vlaanderen toch weer op het puntje van zijn stoel. Het intense geluk van Sven, de roemrijke overwinning van Uma en de grote ontgoocheling bij Yens, het zal voor altijd de geschiedenis ingaan als het einde van een speciaal seizoen van De Mol.

Hoe de twee Mollen het er vanaf hebben gebracht, kan je volgende week nog zien in de terugkomaflevering, waarin alle sabotages en eventuele verborgen hints uit de doeken worden gedaan.