.
News Image

Dinsdag in Moerkerke en de Mannen

Drie priesters openhartig over hun roeping en het celibaat anno 2016.
In de tweede aflevering van Moerkerke en de Mannen op 8 maart zoekt Cathérine drie bijzondere priesters op die zeer gemotiveerd zijn om hun kerken vol te krijgen, maar die zich tegelijk vragen durven stellen over het priesterschap anno 2016. De priesters praten met Cathérine openlijk over hun gevoelens, ook al weten ze dat hun uitspraken soms indruisen tegen de normen en waarden van de Katholieke Kerk. Zo wordt het celibaat in deze aflevering één van de belangrijkste thema’s.

Cathérine: “Ik vroeg me af of priesters ook gewoon mannen zijn van vlees en bloed. Want als dat zo is, dan lijkt het celibaat mij het belangrijkste obstakel om een gelukkig leven te kunnen leiden”.

In Antwerpen ontmoet Cathérine priester Rudi Mannaerts. Hij is een excentrieke man die strijdt voor een moderne, hedendaagse vertaling van het katholieke geloof, maar die tegelijkertijd hondstrouw probeert te zijn aan de roep van God.

Priester Rudi Mannaerts: “Ik geef nu een stuk van mijn Saturdag Night Fever op, in de hoop dat in het hiernamaals een grotere party is”.

In Brussel bezoekt Cathérine priester Hugo Van Geel, de oudste, maar misschien wel de meest hedendaagse priester. Het is een man die zijn kerk en zijn huis al maanden openstelt voor vluchtelingen en die met een bijzonder kritische noot terugkijkt op zijn leven als priester.

Priester Hugo Van Geel: “Je bent jong en je wil je inzetten voor andere mensen. Dan heb je geen tijd om aan liefde te denken. Moest ik opnieuw beginnen, dan was het niet als priester. Nu ik ouder word, mis ik toch wel een en ander.”

Ten slotte trekt Cathérine naar Limburg waar ze de laatste gewijde priester ontmoet. Priester Wim Simons is een zeer gemotiveerde jongeman voor wie priester worden de enige juiste keuze leek. Hij is de man die het jonge volk naar de kerk moet lokken.

Priester Wim Simons: “Natuurlijk ben ik al verliefd geweest. Maar goed ook. Ik weet niet of je het celibaat kan volhouden als je zegt dat je nog nooit verliefd was.”

Moerkerke en de Mannen, dinsdag 8 maart om 21.50 op VTM.