.
Dina Tersago
woensdag 20 oktober 2021

Dina Tersago onderzoekt of we preutser zijn dan vroeger

Dina Tersago trekt op onderzoek.

Ze zeggen dat… we nu preutser zijn dan vroeger, dat je rode wijnvlekken kan verwijderen met witte wijn en dat mensen die dialect spreken dommer lijken dan mensen die Algemeen Nederlands praten. En hoe zit het nu met cryptomunten zoals bitcoins? Is dit een interessante investering of net niet? Dina Tersago en Andy Peelman gaan op onderzoek uit en testen al deze beweringen in Ze Zeggen Dat op donderdag 21 oktober om 20u35.

Zijn we vandaag preutser dan vroeger?
Als experiment wil Dina een artistieke foto maken met zoveel mogelijk naakte mensen. Het Opera Ballet Vlaanderen in Gent vormt het prachtige kader voor deze unieke foto. Dina moet voor dit experiment een grote drempel over, maar ze wordt bijgestaan door seksuoloog Wim Slabbinck en haar eigen mama die beiden ook naakt zullen poseren. Ook Qmusic-collega Matthias Vandenbulcke is van de partij. Hoeveel mensen komen er naar Gent? Wat is hun leeftijd? En staan bepaalde generaties er meer voor open om uit de kleren te gaan dan andere?

Ze zeggen dat mensen die dialect spreken, dommer lijken dan mensen die AN praten.
Voor dit experiment trekt Andy naar Bellewaerde. Vermomd als dierenverzorger geeft hij er twee keer dezelfde presentatie: de eerste keer met een stevige Aalsterse tongval, nadien in het Algemeen Nederlands. Voor die laatste presentatie krijgt hij eerst nog snel een spoedcursus logopedie van VTM-sportanker Lies Vandenberghe. Dorien Van de Mieroop, professor Taalkunde KU Leuven begeleidt het onderzoek. Het resultaat van de test laat er geen twijfel over bestaan...

Ze zeggen dat iedereen in cryptomunten moet beleggen
Dina en Andy krijgen elk 2 000 euro ter beschikking, geld dat van hun eigen rekening komt. Ze krijgen de keuze om deze som te investeren in cryptomunten of via een klassieke belegging op de beurs. Dina kiest voor de meer bekende optie van de twee: traditioneel beleggen, Andy kiest voor het kopen van cryptomunten. Na vijf weken wordt hun winst berekend. Hoeveel heeft de risicovolle belegging van Andy opgeleverd? En heeft Dina winst gemaakt met haar traditionele belegging?


Het olijke duo Lisette en Ivette, de mama’s van Andy en Dina testen uit of je rode wijnvlekken kan verwijderen met witte wijn. En ook de bewoners uit de Kerkstraat testen deze week een bewering uit: ze zeggen dat je nagellak sneller droogt in ijskoud water. Maar klopt dat ook? Wat is een fabel en wat niet?

Ze Zeggen Dat op donderdag 21 oktober om 20u35 bij VTM.