.
Seizoen 5 van Down The Road
dinsdag 14 november 2023

Dieter Coppens: “Ze weten perfect hoe ze met hen moeten omgaan”

Dat is ook een beetje het doel

Iedereen met kinderen weet dat hun geduld heel vaak op de proef wordt gesteld. Je moet heel wat dingen meermaals herhalen en dan nog is de kans klein dat ze luisteren. Dat weet ook Dieter Coppens.

Bij de deelnemers van ‘Down The Road’ heeft hij dat gevoel veel minder. Bij hen moet hij zelfs geen moeite doen om geduldig te zijn.

“Ik word niet op de proef gesteld en moet me ook zeker niet inhouden.'Een inclusievere wereld'Meer dan ooit wil ik mijn kinderen meegeven dat je respect moet hebben voor mensen die een beetje anders zijn. Trouwens, zijn we niet allemaal uniek? Ik vind het dan ook heel belangrijk dat ze mijn reisgenoten uit Down the road ontmoeten”, zegt hij in Story.

De kinderen van Dieter hebben een goede band met de deelnemers van het programma. Ze sturen geregeld berichtjes naar elkaar of bellen gewoon gezellig met elkaar.

“En daardoor weten die van mij nu ook perfect hoe je moet omgaan met mensen die een beperking hebben. Dat is ook het doel van het programma. Veel mensen hebben angst voor wat ze niet kennen. Als ze iemand tegenkomen die anders is dan zij, dan weten veel mensen niet hoe zich te gedragen of hoe een gesprek aan te knopen. Dankzij ‘Down the road’ - en dat vertellen de deelnemers me zelf - wordt er niet meer in een boogje rondom hen gelopen. Meer zelfs: ze worden spontaan aangesproken op straat. Die drempelvrees is weggenomen en dat leidt alleen maar tot een inclusievere wereld.”

Bio van Dieter Coppens