.
Pitaboys
vrijdag 6 augustus 2021

Diego van Pitaboys heeft tumor achter oog

​​​​​​​Hoe moet het nu verder?

Afgelopen week liet Diego van De Pitaboys ons weten dat hij in het sukkelstraatje zit. En helaas had hij geen al te prettig nieuws. De man sukkelt met zijn zicht, er werd namelijk een tumor vastgesteld.

Begin vorig jaar, net voor dat de Corona-pandemie uitbrak, begon Diego te sukkelen met zijn zicht in het linkeroog. Diego stelde vast dat zijn zicht minder en minder werd, hij zag alles wazig en teksten waren amper goed leesbaar. Een arts stelde vast dat hij de oogziekte Makula had, een aftakelingsaandoening eigen met leeftijd. Makula bestaat in verschillende vormen. Bij Diego bleek het vocht achter het netvlies te zijn, perfect oplosbaar met medicatie, veel geduld en geregeld controle.
En ja hoor, de medicatie sloeg aan. Diego merkte dat zijn zicht weer beter werd. Er bleef nog wel lichte beschadiging, eigen aan deze aandoening.

Maar enkele maanden geleden ging het weer bergaf met het zicht. In een periode van amper twee maanden ging het van 9/10 naar 4/10. Dat deed bij zijn oogarts alarmbellen afgaan. Diego werd naar een prof in het UZA gestuurd en vorige week vrijdag kreeg hij het verdict: een kwaadaardige tumor in zijn oog. Het gaat om een vrij zeldzame aandoening, in België amper 50 keer per jaar. Onmiddellijk werd Diego onderworpen aan verder onderzoek naar uitzaaiingen, het was voor hem een week bang afwachten maar gelukkig werden er geen uitzaaiingen vastgesteld.

Voor Diego komt er nu een tijd aan van bestraling. In het UZ Leuven gaat men hem opereren en een ijzeren plaatje dat geladen is met radio-actieve straling, achter zijn oog inplanten. Dat plaatje blijft een viertal dagen steken tot de bestraling voldoende is. Het beloven nog spannende tijden te worden voor Diego, hij zal de eerstvolgende maanden vaak op controle moeten en dat alvast voor de eerstvolgende vijf jaar. Er is gelukkig licht aan het einde van de tunnel, de prognose is dat er 98% kans is op genezing.

Heel deze situatie was voor de producer en artiest een wake-up-call. "Eerst was er Corona dat er hard heeft op ingehakt. Net zoals heel wat mensen in de muzieksector had ik 1 jaar en 3 maand geen inkomsten. Er kon nu eindelijk weer wat gebeuren en dan krijg je dit nieuws. Een mens zou voor minder kraken, maar dat doe ik niet. Ik wroet en zoek én probeer positief te blijven”, reageert Diego in een gesprek met de Showbizzsite.

Diego blijft aan de slag zolang hij kan. Hij blijft schrijven, producties maken, videoclips draaien, optredens doen, zolang het mogelijk is qua agenda. Maar de behandeling en gevolgen van zijn operatie en bestralingen hebben uiteraard invloed op zijn agenda. Het studiowerk, het schrijven liedjes en de producties, daar doet hij na de operatie gewoon mee verder, maar dan wel op een aangepast tempo.
"Ik zal geregeld moeten stoppen om mijn ogen te laten rusten. Het is zo dat het zicht in het midden van mijn linkeroog weg zijn, waardoor het rechteroog dit zal moeten compenseren. Volgens de professor kan het tot drie jaar duren vooraleer mijn hersenen deze signalen hebben begrepen en het zicht weer ‘normaal’ zal zijn."

Zijn oogziekte heeft een grote invloed op het functioneren en het dagelijkse leven van Diego. "Ik heb ondertussen door dat er meer in het leven is dan de showbizz alleen. Ik besef weer dat familie en vrienden belangrijk zijn en dat het circus en de schijn van de showbizz in schril contrast staan met de werkelijkheid. Zulke alarmbellen brengen een mens terug down to earth. Ik ga ook mijn manier van werken aanpassen, maar ook mijn manier van handelen. Als het me niet aanstaat zal ik het zeggen, of het nu de koning of jan met de pet is", reageert Diego.

De operatie en bestraling komt er binnenkort aan, dan kan het herstel eindelijk beginnen. We duimen voor Diego dat hij snel weer normaal kan functioneren. Succes!

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Diego

Meer Over:

Diego