.
News Image

Deborah Ostrega slachtoffer van psychologisch geweld

Zangeres kreeg klappen van ex-vriend.


Zangeres en presentatrice Deborah Ostrega heeft op Facebook een bijzonder openhartig bericht gepost over de periode dat zij door haar ex-vriend misbruikt werd. Ostrega is al een hele tijd het gezicht van een campagne voor slachtoffers van geweld en misbruik en getuigt op haar pagina over wat jarenlang heeft moeten ondergaan.

“Jarenlang leefde ik onder een juk van voornamelijk psychisch geweld. Ik werd gecontroleerd, gestalkt in de relatie, mijn mails (ook van lang voordat we een koppel waren werden gelezen) werden gecontroleerd, mijn gsm werd regelmatig uitgelicht. Als ik in den beginne vroeg waarom hij mij niet vertrouwde en waarom hij dat deed, was zijn antwoord steevast: “Waarom reageer je zo? Je hebt iets te verbergen hè?”, getuigt Ostrega.



De zangeres hoopte dat één en ander wel zou overwaaien en het vertrouwen zou groeien, maar het ging van kwaad naar erger. “Ik had dat niet door. Mijn fel verdunde vriendenkring waarschuwde me daar thans voor. Dat het niet normaal was, dat hij dat deed. Op den duur zag ik die vrienden bijna niet meer. Sprak ik hen bijna niet meer. Als hij dan toch zag in mijn belgeschiedenis dat ik een oproep van een vriendin of vriend had ontvangen, of zelf had gebeld, dan moest ik vertellen waarover dat gesprek ging en waarom dat gesprek 24 minuten duurde.”



Ostegra wiste haar belgeschiedenis dan ook regelmatig, maar ook dat lokte protest en vragen uit. Ostrega onderging één en ander jarenlang, we posten bepaalde zaken bewust niet. Ostrega werd door haar ex-vriend ervan beschuldigd om seksuele betrekkingen met andere mannen te hebben en daarbij werden de meest respectloze termen gebruikt. “Toegeven, ik vocht terug. Verbaal, maar dat begreep ie toch niet. Want we spraken blijkbaar niet dezelfde taal. Als ik het toch probeerde kreeg hij mij zover dat ik in hysterie ontplofte. Dwangbuisgrepen en wurggrepen, kwamen er aan te pas.”



Alsof het niet erger kon, werd de zangeres ook constant door haar ex-vriend gekleineerd. “Ik was een zangeres van niks… ik kon niks…. Ik kon niet eens een normale job uitoefenen… weer dwangbuisgrepen, geroep en getier… mijn stem naar de vaantjes daardoor…. Duwen, trekken en knijpen… mijn armen zagen voor de zoveelste keer blauw… Als een dief in de nacht verliet ik huis. Het was hartje winter. Ik op blote voeten moegestreden. Naar de enige vrienden die in buurt woonden… De volgende dag was mijn stem kapot, mijn armen zagen blauw… de make-up kreeg de blauwe plekken bijna niet weg. De stylist heeft het dan maar opgelost met lange mauwen. Mijn stemprobleem werd opgelost met een cortisonenspuit. Mijn hart bloedde van het geestelijke tereur, van de pijn. Tegen die tijd was ik helemaal geïsoleerd van de buitenwereld. Van mijn familie. Van mijn vrienden. Alleen nog maar schaamte… en geen kracht meer om hulp te vragen.”



Meer dan vijf jaar zat Deborah Ostrega in deze relatie, ondanks alle miserie kreeg de zangeres toch een kind met de man. “Misschien zou dit een uitweg zijn. Misschien zou hij hierna begrijpen dat ik wel geloofde in onze relatie. Maar al heel snel na de eerste vreugde van de zwangerschap kreeg ik te horen dat hij wel wist dat hij niet de vader was.”



De situatie escaleerde op een bepaald moment in die mate dat Ostrega klappen kreeg. “Zijn vuist met de aansteker erin raakte mijn kin en lip… Ik vluchtte naar de badkamer met mijn kind. Ik belde de politie. Ik zag mijn vriendinnen ontspannen plezier maken, al wachtend op mij, in het café zitten, als we enkele minuten later met twee aparte politiecombies werden afgevoerd naar het politiekantoor… Dat was de eerste keer dat ik aangifte ben durven gaan doen.”



Na vele jaren werd de man uit het huis van Ostrega gezet. “Ik belde mijn vriendin en sprak de volgende woorden: “Dit is de eerste dag van mijn nieuwe leven! Maar ik heb jouw hulp nodig, want ik kan het niet alleen”. Die vriendin schoot als een pijl uit een boog naar het dorp waar ik eenzaam was. Ze gaf me een tranquillizer. Ik viel in een droomloze slaap, met mijn zoontje in mijn armen. Als ik terug wakker werd had zij de sloten laten veranderen en al zijn spullen buiten gezet.”



En nu? Nu is Deborah al vele jaren gelukkig samen met Ernst Löw met wie zij regelmatig op het podium staat.