.
News Image

De rijkste man ter Wereld in Telefacts Zomer

Maak kennis met de man achter Amazon.
Amazon is de grootste webwinkel ter wereld, waar je alles, maar dan ook echt àlles kan kopen: van boeken tot teenslippers. Van meubilair tot auto-onderdelen. Het bedrijf verzendt maar liefst 158 ​​pakketjes per seconde, goed voor 5 miljard per jaar. De voorbije weken kwam Amazon meermaals in het nieuws. Met haar bekritiseerde ‘ambassadeurs’ en omdat DHL vanaf nu geen Amazon-pakjes meer zal bezorgen in Duitsland.

De grote man achter Amazon is Jeff Bezos. Hij is klein begonnen in 1994 in zijn garage, in een buitenwijk in Seattle. Vandaag is hij met een vermogen van 130 miljard euro de rijkste man op aarde.

Stap voor stap vergroot het Amazon-imperium z’n greep op de wereld. Het is een miljoenen business die alles en iedereen wegconcurreert. Het bedrijf is zo groot geworden dat het de markt kapot maakt. “Voor elke nieuwe baan bij Amazon, gaan er twee verloren in andere bedrijven.”, zo zegt Stacy Mitchell, een onderzoekster die de groei van de e-commerce gigant al jarenlang volgt.

Overal waar Amazon komt, sluiten er winkels en de werknemers van de distributiecentra klagen dan weer over de onmenselijk hoge eisen en de lage lonen. “Ze hebben genoeg geprofiteerd. Wij willen minder werken en meer kunnen leven”, klinkt het tijdens protesten op straat. Maar topman Jeff Bezos wuift alle kritiek weg: “Wie iets nieuws of innoverends doet, wordt vaak verkeerd begrepen.”

Moeten we waakzaam zijn voor grote bedrijven zoals Amazon? En betekenen ze een gevaar voor onze economie?

Telefacts Zomer, donderdag om 23.00 op VTM.

Download onze app voor iOS of Android