.
News Image

De Drie Wijzen komt terug!

Meest humoristische quiz ooit is terug en hoe!


Mijn buik doet nog steeds pijn van het lachen. Blijkbaar heb ik zaterdagavond lachspieren gebruikt die ik al lange tijd niet meer gebruikt heb. Of was geen enkele van mijn lachspieren bestand tegen de humor van Walter Grootaers, Gerty Christoffels en Jacques Vermeire? Samen met presentator Kurt Van Eeghem kwam het trio zaterdagavond nog een keertje samen in CC De Mol te Lier. Walter Grootaers kreeg van de mensen van het CC een tijdje geleden de vraag of het niet mogelijk was om De Drie Wijzen voor één keer naar Lier te brengen. Walter zag dat eigenlijk niet meteen zitten.



Hoe kan je in hemelsnaam een succesvol tv-format in een cultureel centrum neerzetten? Een vraag waarop hij het antwoord schuldig moest blijven. Voorzichtig belde Walter eerst met Gerty Christoffels en nadien met Jacques Vermeire en Kurt Van Eeghem met het knotsgekke idee. Maar die vonden dat meteen een goed idee. De twijfel verdween bij Walter als sneeuw voor de zon en twee meetings van amper een uurtje was de zaak beklonken: Jacques, Gerty, Walter en Kurt zouden één avond gaan optreden in het CC van Lier. Wat niemand had verwacht werd werkelijkheid: de tickets voor de show vlogen de deur uit.



Op zich niet zo verwonderlijk want De Drie Wijzen was vanaf begin 1989 tot aan de zomer van 1999 één van de kijkcijfersuccessen van de toenmalige BRT. Het programma had destijds een pak kijkers die elke week weer afstemden om naar de dolkomische opmerkingen van de panelleden te luisteren. Het succes van het programma was te danken aan vaste gasten Guy Mortier, Mark Uytterhoeven, Jacques Vermeire, Gerty Christoffels en Walter Grootaers. En uiteraard ook aan de tweede presentator van het programma: Kurt Van Eeghem. Ja, Kurt was tweede keus. Al na het eerste seizoen werd Daniel Van Avermaet bedankt voor bewezen diensten.



Van Avermaet bakte er namelijk niets van tijdens het eerste seizoen. Kurt Van Eeghem kreeg de moeilijke taak om het niveau van het programma op te krikken en slaagde daar wonderwel in. Mede dankzij de interactie tussen het panel en de presentator kreeg de kijker een doldwaas programma dat meestal ook werd uitgezonden zoals het werd opgenomen. De bloopers die vandaag de dag netjes uit het programma geknipt zouden worden bij de montage, bleven gewoon in het programma zitten. En dat zorgde ervoor dat de mensen thuis ook vaak niet bij kwamen van het lachen. Maar wat kregen de 700 bezoekers zaterdagavond dan precies te zien?



In een ruim twee uur durende show zorgden Kurt Van Eeghem, Jacques Vermeire, Gerty Christoffels en Walter Grootaers voor de nodige humor. Die show bestaande uit twee delen bestaat enerzijds uit een panelgesprek over de geschiedenis van het programma, de manier van werken en oude fragmenten, anderzijds is er in het tweede deel een échte quiz zoals die vroeger werd opgenomen maar dan zonder camera's. Twee mensen worden uit het publiek gehaald en mogen een uur lang meespelen en gokken welke verhalen juist of fout zijn. En net zoals vroeger sparen de panelleden niets of niemand.







Tijdens het panelgesprek kwamen we een pak leuke anekdotes aan de weet. Zo waren onder andere Chris Van den Durpel en Rob Vanoudenhoven ooit nog opwarmers bij De Drie Wijzen. Enkele van de typetjes die Chris Van den Durpel later in De Drie Wijzen op televisie bracht werd voor het eerst neergezet tijdens het verblijf in een hotel. De Drie Wijzen werd namelijk over het ganse land opgenomen met een publiek erbij en vaak waren er per week meerdere opnames. De panelleden en crew van het programma bleef dan meestal ergens in de buurt overnachten. Maar vaak eindigde zo'n avond ook met een lege mini-bar.



Bijzonder leuk zijn ook de oude fragmenten die op groot scherm worden geprojecteerd. Je zal maar in de zaal zitten en jezelf herkennen op één van die beelden. Dat gebeurde zaterdagavond in Lier niet maar mocht het gebeuren, dan is de kans groot dat je stilletjes en onopgemerkt de zaal verlaat. Sommige kandidaten maakten het Kurt Van Eeghem vaak (ongewild) bijzonder moeilijk. Het programma mocht namelijk maar 40 minuten duren maar tijdens één van de opnames deed een kandidate er steevast 3 minuten over voor zij bij gelijk elke vraag een antwoord gaf. De tijd tikte echter genadeloos verder. Die bewuste opname moest wel geknipt worden want in plaats van 40 minuten duurde de opname ruim dubbel zo lang.



In tegenstelling tot veel hedendaagse humorprogramma's werd er destijds niets gerepeteerd. Elke zin die Jacques of Walter werd uitgesproken was er één van improvisatie op het ogenblik zelf. Alleen de verhalen zelf werden op voorhand bepaald en bedacht. Maar elke opmerking van een ander panellid op iemands verhaal was een reactie van het moment zelf. En ook dat zorgde destijds voor heel wat hilarische momenten. Voor Walter en Jacques waren de opnames van De Drie Wijzen pure fun. Gerty Christoffels zal haar eerste opname nooit vergeten. Ze dacht nooit nog terug te komen omdat Jacques en Walter steeds op haar kap zaten.



Maar Gerty Christoffels had al snel door dat dit voor een groot deel ook de charme van het programma De Drie Wijzen was en liet alles over zich heen komen. Ook zaterdagavond tijdens de show in het cultureel centrum van Lier was zij meermaals de pispaal. Eén keer merkte Walter op dat Gert y ook grappig kon zijn. Maar draai of keer het hoe je het wil, de show zou zonder Gerty héél anders zijn. Dat drietal is zo op elkaar ingespeeld dat je zou denken dat die drie elke week bij elkaar over de vloer komen. Niets is echter minder waar.



Na de pauze werd er zoals eerder aangehaald een echte quiz van De Drie Wijzen gespeeld met alles erop en eraan. Tijdens de eerste ronde formuleerden Jacques, Gerty en Walter elk een antwoord op de door Kurt Van Eeghem gestelde quizvragen. Een vraag als Wat bekent blaaspoepen? en Wat is een knoltuut? zorgden voor heel wat leuke antwoorden. Jacques kon het niet laten om net zoals 26 jaar geleden uit te halen naar Kurt Van Eeghem door blaaspoepen even te verwarren met 'bazenpoeper. Jacques is het absoluut nog niet verleerd en dat mag ook van Gerty en Walter gezegd worden. Vaak waren de meest onlogische antwoorden ook de correcte antwoorden.



Na ruim 2 uur kwam er een einde aan deze show. Deze éénmalige show is echter niet langer éénmalig. Na de zomer vakantie start dit viertal met een tournee door Vlaanderen. Nu al zijn er 35 shows geboekt en elke dag komen er nieuwe aanvragen binnen. De Drie Wijzen mag dan wel niet meer op tv komen, in diverse zalen over heel Vlaanderen zullen vanaf september duizenden mensen de avond van hun leven beleven. Een gouden tip: bekijk op voorhand gerust nog eens een oude aflevering van De Drie Wijzen. Kwestie van jouw lachspieren toch nog eens te testen. Je zal ze namelijk nodig hebben. En wij? Wij gaan zeker nog eens terug in september, oktober, november, ... want de panelleden en Kurt Van Eeghem zijn van plan om iedere avond voor andere vragen en verhalen te zorgen.