.
David Cantens
dinsdag 31 oktober 2017

David Cantens zingt in Steracteur Sterartiest

En zingen kan hij!

Aanstaande donderdag start het vierde seizoen van Steracteur Sterartiest. David Cantens kan zingen en dat wil hij aan Vlaanderen duidelijk maken.

David Cantens: Mijn grootste angst is er om als eerste uit te liggen. Dan verdwijn ik voor twee maanden van de aardbol.Bij David Cantens is entertainen er met de paplepel ingegeven. David speelde op zijn negende al piano en gitaar in rusthuizen, op wijkfeesten, of op de planken bij de plaatselijke toneelvereniging. Vaak was dat samen met zijn vader Walter.

David studeerde drama aan het conservatorium in Gent, en kreeg in die periode al verschillende gastrollen aangeboden in onder andere Spoed en Wittekerke. Daar leerde hij Stan Van Samang kennen, en kon zo Stans eerste muzikale pasjes van dichtbij meemaken. Twee jaar later supporterde hij elke liveshow van Steracteur sterartiest voor zijn vriend en collega Mathias Sercu, die ook won. Zou dat een voorteken zijn?

David speelde rollen in Nieuw Texas, Brabançonne, De vijfhoek, Zone stad en Aspe. Maar zijn bekendste rol was waarschijnlijk die in de topreeks Marsman, waarin hij een jongen met autisme speelde. Dat betekende meteen ook Davids grote doorbraak. Samen met Mathias Sercu richtte hij daarnaast ook het theatergezelschap De spelerij op, waarmee ze door Vlaanderen en Nederland touren.

David is bezeten door muziek en hoopt met zijn deelname aan Steracteur sterartiest verder te kunnen bouwen aan een muzikale carrière. Hij heeft met collega’s Stan Van Samang en Mathias Sercu alvast twee goede voorbeelden.

Het goede doel van David: Tanderuis vzw.

De naam Tanderuis verwijst naar “het andere huis” of “een huis voor mensen die anders zijn”. Deze dienst biedt een mobiele begeleiding voor gezinnen uit de provincie Oost-Vlaanderen met een persoon met autisme. Hun autismespecifieke hulp en ondersteuning wordt in hoofdzaak via thuisbegeleiding aangeboden voor alle leeftijdsgroepen. De ondersteuningsvormen zijn heel divers: oudercursussen, broers- en zussenwerking, en vrijetijdsondersteuning.

Deze specifieke vorm van thuisbegeleiding kwam ook aan bod in het programma Marsman, waar David een jongen met autisme speelde. Die rol doorbrak het taboe rond autisme in Vlaanderen, niet in het minst voor David zelf. Na die fictiereeks werd hij dan ook gevraagd als peter van dit goede doel. Hij ging daarop in, en tot op vandaag doet hij dat nog steeds met hart en ziel. Autisme bespreekbaar maken en onder de mensen brengen, blijft daar een heel belangrijk onderdeel van.

Tanderuis heeft handen tekort om alle projecten tot een goed einde te brengen. Daar zijn niet minder dan dertig extra voltijdse krachten voor nodig.

Meer info op https://www.facebook.com/tanderuis/