.
News Image

Connie Neefs en dochter Hannelore brengen Susa Nina uit

Moooie kerstherdenking aan Louis Neefs.

Op 25 december 2020 zal het 40 jaar geleden zijn dat Louis Neefs overleed. De Vlaamse zanger kwam op kerstdag 1980 samen met zijn vrouw Liliane Van Asbroeck om in een tragisch auto ongeluk. Louis’ zus, Connie Neefs, en haar dochter, Hannelore Candries, namen samen het kerstlied Susa Nina op om hem te gedenken. Susa Nina is een lied uit het collectief geheugen en stond op de laatste plaat van Louis, die postuum werd uitgegeven. De nieuwe versie is te beluisteren via alle streamingskanalen en de clip is te bekijken via www.neefs.com en Youtube.

Connie Neefs en Hannelore Candries staan al enkele jaren samen op het podium. Met Louis Neefs: Wat een leven, een programma over het leven en de carrière van de zanger, touren moeder en dochter al enkele jaren lans de Vlaamse cultuurcentra. “Corona heeft natuurlijk ook voor ons roet in het eten gegooid. Alle concerten die gepland stonden, zijn gelukkig verplaatst naar 2021 en 2022. Dat maakt het natuurlijk niet minder jammer dat we dit jaar niet konden optreden. Daarom trokken we toch samen naar de studio om alsnog iets te ondernemen in dit betekenisvolle jaar voor onze familie.” zegt Connie.

Het was Hannelore die oorspronkelijk met het idee kwam om Susa Nina opnieuw op te nemen: “Na 40 jaar is Louis Neefs nog altijd niet vergeten. Wij staan daar als familie steeds positief versteld van. Hij moet een grote indruk gemaakt hebben op vele generaties, die de muziek vervolgens ook bij hun kinderen, mensen van mijn leeftijd, introduceerden. Jammer genoeg heb ik mijn nonkel nooit mogen kennen, maar door verhalen van mama, beelden en muziekopnames lijkt het wel zo.”

Susa Nina is een traditioneel kerstlied, gecomponeerd door Armand Preud’homme. Moeder en dochter zingen het lied al jaren in hun voorstelling. Ze hebben het nummer wel in een nieuw jasje gestoken. Het vernieuwde arrangement werd gemaakt door Wouter Steurs, een Mechelse muzikant. “Voor velen wekt het nummer een bepaalde nostalgie op. De mensen associëren het lied ook met mijn broer. Susa Nina vertelt het klassieke kerstverhaal, maar brengt bovenal, om het met een stuk liedtekst te zeggen, een “boodschap van licht in de donkere nacht”. En is hoop niet net iets dat ons vandaag meer dan ooit drijft?”, aldus Connie.

Ook voor Connie en Hannelore is het nog spannend afwachten hoe Kerst er dit jaar zal uitzien. “Knuffelen doen we al sinds maart niet meer, gelukkig kunnen we elkaar wel vanop afstand vaak genoeg zien, zegt Hannelore. “We bereiden ons al voor op een atypische kerst. Hopelijk kunnen we minstens met ons gezin samenkomen. Als er iets is dat ik door de gebeurtenissen met mijn broer en schoonzus heb geleerd, dan is het dat je van elke dag moet genieten. Vandaag is dat zeker geen evidentie, maar probeer positief te blijven en de moed nooit te verliezen.” zegt Connie.