.
Lukas Dhont
donderdag 14 april 2022

Close van Lukas Dhont in officiële competitie Filmfestival van Cannes

Het festivalprogramma is bekend

Close, de nieuwe speelfilm van Lukas Dhont (Girl), is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het 75ste Festival van Cannes (17-28 mei). Dat maakte Thierry Frémaux, die als algemeen afgevaardigde verantwoordelijk is voor het festivalprogramma, bekend.

"Close dat in première gaat in de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes is een ongelofelijke zotte droom die plots werkelijkheid wordt", verklaart een overgelukkige Lukas Dhont in een eerste reactie. "Iets wat de 12-jarige Lukas die voor zijn verjaardag een kleine videocamera kreeg, nooit had durven dromen. Ik ben zó trots op het hele team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Met een warm en kwetsbaar hart kijk ik er naar uit deze film met de wereld te delen tijdens één van de belangrijkste festivals ter wereld."

Dhonts speelfilmdebuut Girl beleefde in 2018 zijn wereldpremière als onderdeel van het Un Certain Regard-programma van het Festival van Cannes. De film kaapte er o.a. de Caméra d’Or weg, voor het beste in de verschillende programma’s vertoonde speelfilmdebuut. Het betekende het begin van een opmerkelijk succesverhaal, zowel lokaal als internationaal. Met Close bereikt Dhont nu het summum, de Officiële Competitie van het meest prestigieuze filmfestival ter wereld.

Close is een verhaal over vriendschap en verantwoordelijkheid. Leo en Remi, beiden 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder.

De hoofdrollen in Close worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestigde waarden als Emilie Dequenne en Léa Drucker. Ook Kevin Janssens heeft een bescheiden rol in de film.

Voor Close werkte Dhont opnieuw samen met co-scenarist van Girl Angelo Tijssens. Director of Photography (DOP) is Frank van den Eeden, voor de montage tekende Alain Dessauvage. Producenten zijn Dirk Impens en Michiel Dhont voor Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later dit jaar bij ons in de bioscoop. Internationaal wordt hij verkocht door The Match Factory dat eerder ook de wereldwijde verkoop van Girl verzorgde.

"Met je tweede film geselecteerd worden voor de Officiële Competitie van het Festival van Cannes, het is een onwezenlijk droomscenario," zegt directeur-intendant van het VAF Koen Van Bockstal. "Lukas Dhont is dan ook zonder meer een uitzonderlijk talent. En het is fantastisch nieuws voor de Vlaamse film en het creatieve talent in Vlaanderen. Girl was een artistiek hoogtepunt en oogstte met 300.000 bezoekers ruime waardering bij het Belgische bioscooppubliek. En ook in Frankrijk leverde het datzelfde jaar de best bezochte Belgische film op. Ruim 33 territoria kochten sindsdien de filmrechten. We duimen dat Close dit zowel artistiek als qua publieksbereik minstens zal evenaren met een lancering op de meest gegeerde rode loper ter wereld."

Close is een productie van Menuet, Diaphana Films, Topkapi Films en Versus Production in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), het Nederlands Film Fonds (NFF) en het Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Canal+, Ciné+, Sacem en Eurimages, met de hulp van de Tax Shelter Maatregel van de Belgische Federale Overheid en Casa Kafka Pictures.

In de Benelux wordt de film verdeeld door Lumiere, in Frankrijk door Diaphana Distribution. Internationale sales gebeurt door The Match Factory.

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Lukas Dhont

Meer Over:

Lukas Dhont