.
Stephanie Planckaert en Christopher Timmerman
vrijdag 1 maart 2024

Christopher Timmerman: “Het verdict is hard”

Maar ze moeten erdoor

Het was een harde klap voor Christopher Timmerman om te verwerken toen hij te horen kreeg dat zijn mama Lynn aan jongdementie lijdt. De vrouw is pas 56, maar werd helaas getroffen door de ziekte die voorkomt bij mensen tussen de 40 en 65 jaar.

“Het verdict is hard, maar we proberen positief met de ziekte om te gaan. Papa doet het heel goed, hij is erg begaan met mijn moeder. Mama zelf is een sterke vrouw. In het begin reageerde ze goed op de medicatie, maar uit de laatste twee tests blijkt dat ze toch achteruit is gegaan. Mama zit in een fase waarbij ze nog makkelijk vijf tot zeven jaar op dezelfde manier kan blijven functioneren, tot het misschien opnieuw verder bergaf gaat”, zegt Timmerman in Dag Allemaal.

Lynn is een ex-verpleegster en dus beseft ze heel goed welke ziekte ze heeft. Dat maakt het er voor haar niet altijd makkelijker op, maar ze verliest de moed niet.

“Haar kortetermijngeheugen is zwaar aangetast. De ene keer denkt ze heel helder en weet ze alles, vooral zaken uit het verleden. Maar banale dingen vergeet ze snel. Als we haar uitleggen dat Iluna niet mee kon komen omdat ze moet studeren, vraagt ze een kwartier later waar Iluna is. Als ze boodschappen moet doen, moet papa op een papier schrijven naar welke winkel ze moet gaan en wat ze moet kopen, anders weet ze niet meer waar ze naartoe stapt en is ze vergeten wat ze moet kopen.”

Bio van Christopher Timmerman