.
Chadia Cambie
zaterdag 6 januari 2024

Chadia Cambie: “Er moet een ander systeem komen”

Of het kan niet slagen

We horen en zien nog steeds te vaak dat er voor kinderen met een beperking geen plaats is in het gewone onderwijs. Toch kan het heel waardevol zijn voor die kinderen om ze net naar het gewone onderwijs te sturen.

Helaas wil men er ook steeds minder en minder middelen voor vrijmaken en krijgen ze geen eerlijke kans. Ze worden nog steeds te vaak uitgesloten. En dat vindt ook voormalig actrice Chadia Cambie niet eerlijk. Haar dochtertje heeft het syndroom van down en zij maakt alles van dichtbij mee.

“Om inclusie écht te doen slagen, moet er een heel ander onderwijssysteem komen. Niet alleen voor kinderen met een beperking. Er zijn zoveel kinderen met zorgnoden. Van autisme over hoogbegaafdheid tot een karakterstoornis. Het systeem moet aangepast worden aan de steeds groter wordende diversiteit. Maar dat gebeurt niet. Men ziet onderwijs als een cognitief luik waarin men dient te excelleren, maar dat is zo eenzijdig. Leren doe je niet alleen met je hoofd, maar ook met je hart, met je handen, je creativitiet. Je moet jongeren in hun talent plaatsen, in hun sterkte”, zegt ze in Primo.

Voor Chadia was het een evidente keuze om haar dochter naar een ‘gewone’ school te laten gaan. Daar waren zij en haar man Yorick het heel snel over eens.

“We kozen voor De Parel in Destelbergen. Ze hebben Ella-Louise daar met open armen ontvangen. Gaandeweg heeft iedereen daar kunnen zien welke rijkdom het is, voor zowel de kinderen met als zonder beperking. Een inclusieve maatschappij begint in het onderwijs.”

Bio van Chadia Cambie

Meer Over:

Chadia Cambie