.
News Image

Cathérine maakt het goed met de boeren

Voorlopig laatste aflevering.
Twee maanden geleden bracht Cathérine een portret van Animal Rights waarin ze de dierenrechtenorganisatie volgde bij een actie in een groot kippenbedrijf. De beelden die Animal Rights daar maakte, choqueerden alweer. Dode kippen, kippen zonder pluimen, vastgeraakt tussen de deurtjes, langzaam aan het creperen.

Na die uitzending kreeg Cathérine heel wat emotionele reacties. Boze boeren vonden dat ze weer aan de schandpaal genageld werden en dat het allemaal leugens waren. De reacties waren zo emotioneel dat Cathérine echt wel ook met hen wou praten. Om met eigen ogen te zien hoe het eraan toe gaat in de Vlaamse landbouw.

Is het voor Vlaamse boeren echt zo moeilijk om het hoofd boven water te houden? Zijn er te veel regels? Zijn de dieren wel goed behandeld?

Heel wat boeren wilden Cathérine niet toelaten op hun boerderij. Maar Bart Vergote, varkensboer, en Stijn Vandewaetere, kippenkweker, wel. De kippenkweker heeft een zware slag gekregen door de recente fipronilcrisis. Heel zijn bedrijf werd leeggehaald. Ook de varkensboer is het slechte imago hardgrondig beu. En probeert Cathérine te overtuigen van zijn goede bedoelingen.

Cathérine bracht een paar dagen door op hun boerderij. Ze steekt naalden in de biggen om ze te vaccineren. Ze ziet hoe een kalf geboren wordt en hoe een zeug biggen werpt. Ze knuffelt de kleine varkens samen met de varkensboer. En ze vraagt zich af of het nu wel of niet ok is dat het kleine rozige biggetje maar enkele maanden op deze wereld is om te eindigen als varkenslapje op ons bord.

Cathérine, disndag 26 december om 21.45 op VTM.