.
Vincent Van Quickenborne en Herbert Verhaeghe
zaterdag 23 oktober 2021

Carry Goosens, Bart Herman en Vincent Van Quickenborne in talkshow 'Herbert

Zondag simultaan op Eclips TV en MENT

Aanstaande zondag, 24 oktober, zenden de Vlaamse themazenders Eclips en MENT TV simultaan de talkshow 'Herbert' uit. Ze doen dat, zondagvoormiddag tussen even over 10 uur en 12.

Herbert Verhaeghe is radio- en televisiemaker bij Radio 2 (VRT) en MENT TV. Ruim 10 jaar al loopt zijn talkshow op zondagmorgen bij MENT. In het programma heel veel babbels rond muziek en showbizz.. heel vaak ook mooie, warme verhalen met tal van maatschappelijke raakvlakken.

Zondag wordt het wel een heel bijzondere aflevering met al even bijzondere gasten. Herbert Verhaeghe: 'Ik wil graag toegankelijke televisie maken over een onderwerp waar velen vroeg of laat, rechtstreeks of onrechtstreeks, mee te maken krijgen… ook al wordt er op vandaag nog te weinig over gesproken: (jong)dementie. Het was een uitdaging, maar het lukt nu zondag dankzij boeiende verhalen van bekende en minder bekende Vlamingen."

Minister Vincent Van Quickenborne vertelt openhartig over hoe hij omging met dementie bij z’n vader, die begin september overleed. Hij deelt, vanuit die ervaring, zijn visie over hoe Vlaanderen nog dementievriendelijker kan worden?

Gudrun Callewaert, oprichtster van Het Ventiel - een buddywerking voor mensen met jongdementie - legt uit wat jongdementie is. Ze brengt één van de deelnemers mee, Claude Sablain, die een klein jaar geleden de diagnose kreeg.

Bart Herman vertelt over hoe hij in z’n nabije omgeving met de ziekte werd geconfronteerd en waarom hij meteen “ja” zei om een lied te schrijven over jongdementie.

Carry Goossens is, als peter van de Alzheimerliga Vlaanderen, hoopvol omdat (jong)dementie meer en meer bespreekbaar wordt in Vlaanderen. Hij ‘speelt' de verschillende fases van dementie in een aangrijpend theaterstuk “Vergeet me niet”.

En Christ Verthé toont welk meubilair er bestaat, om mensen die aan dementie lijden, zo lang mogelijk comfortabel thuis te houden.

Bart Herman en Herbert Verhaeghe maakten ook een nummer rond jongdementie: 'Herbert en Herman' met 'Jij verbaast me', het kwam vorige week nieuw binnen in De Vlaamse 40 op nummer 30. Het nummer wordt zondag ook in de uitzending geprogrammeerd.

Het twee uur durende programma met muziek én talk, wordt aanstaande zondag simultaan uitgezonden op én Eclips TV en MENT TV.

Marc Hallez - MENT: 'Als je dit soort moeilijke onderwerpen, met getuigenissen van bekende (en minder bekende) Vlamingen in een entertainende warme televisie-omgeving kan bespreekbaar maken, dan doen we dat graag. Toen Herbert met het idee kwam voor deze bijzondere thema-aflevering hebben we niet getwijfeld. Meer nog. Ik heb meteen David Larmuseau, directeur Eclips TV, gebeld met de vraag of er interesse was de uitzending ook te programmeren op Eclips TV, een Vlaamse themazender met veel aandacht voor thema's binnen de wereld van gezondheid en zorg. David was meteen enthousiast.

De Vlaamse themazenders (Plattelands TV, Dobbit, Eclips en MENT) hebben vaker contact met elkaar en versterken elkaar waar dat kan. Ik sta erg open voor die verbredende werking en kruisbestuiving. En het onderwerp.. ja, we kunnen er morgen zelf of in onze directe omgeving mee geconfronteerd worden'.

'Herbert', zondag 24 oktober, van even over 10 tot 12 uur op Eclips TV en MENT.

Download onze app voor iOS of Android