.
News Image

Canvas viert 75ste verjaardag Jan De Wilde

Donderdag viert Canvas de 75ste verjaardag van Jan De Wilde. 


Op 1 januari werd Jan De Wilde 75. Naar aanleiding daarvan programmeert Canvas de gloednieuwe documentaire Dag meneer De Wilde. Het is een intiem en persoonlijk portret van ‘liedjesboer en troubadour’ De Wilde aan de hand van sterke live-fragmenten, pittige citaten, getuigenissen en archiefbeelden.



Jan De Wilde werd op 1 januari 1944 geboren in Aalst. Via het kinderkoor, een ukelele en een eerste gitaar rolde hij de muziekwereld binnen, al meende het PMS (de voorloper van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding) dat hij beter ingenieur kon worden. In 1965 was Jan De Wilde voor het eerst op tv te zien. Hij groeide al snel uit tot een kleinkunsticoon. En dat is hij ook vandaag nog. Dankzij liedjes die tot ons collectief geheugen behoren. Liedjes als ‘Joke’, ‘Een vrolijk lentelied’, ‘Eerste sneeuw’, ‘Fanfare van honger en dorst’, ‘Hèhè’.




Jan De Wilde is meester-verteller, briljant liedjesschrijver, prima vertolker en … pionier tegen wil en dank. Hij behoort tot de eerste generatie Vlaamse kleinkunst-artiesten. Zangers die bewust voor de Vlaamse taal kozen en daarmee een eigenwijze weg insloegen. Heel wat van die generatiegenoten zijn ondertussen overleden: Zjef Vanuytsel, Wannes Van de Velde, Walter De Buck, Hugo Raspoet, … Maar Jan blijft optreden, met meer succes dan ooit. Alsof pas nu alles op zijn plaats valt. De voorbije jaren trok hij Vlaanderen rond met de tournee ‘Dag meneer De Wilde’. Het is precies die lange reeks van concerten die de aanzet betekende voor de gelijknamige televisiedocumentaire.



Geert Vandenbon (manager): “Het overlijden van zijn goede vriend Zjef Vanuyutsel heeft sterk ingehakt op het gemoed van Jan. Alsof hij enerzijds zijn eigen eindigheid vóór zich zag, en anderzijds besefte dat hij dankbaar moest zijn voor wat hij nog elke dag mocht doen. Wat mij verraste is dat er nauwelijks goed recent beeldmateriaal bestaat van Jan. Daarom beslisten we om zelf een concert op te nemen, op een professionele, tv-waardige wijze. Dat deden we in CC De Werf in Aalst op 12 maart 2016. Bij het bekijken en beluisteren van het beeldmateriaal groeide de idee om verder te gaan. We zouden een portret van Jan De Wilde maken.”



Geert Vanhassel (journalist/muzikant): “We kozen ervoor om Jan zijn eigen portret te laten schetsen, aangevuld met quotes van generatiegenoten en (bekende) bewonderaars. Al snel kregen we een fameus lijstje bijeen: Urbanus, Bart Peeters, Hugo Matthysen, Kris De Bruyne, Della Bosiers, Gust Decoster, … dat vulden we aan met enkele getrouwen: vriend/biograaf/producer Jo Bogaert, gitarist Eddy Peremans … Toen ook bleek dat het VRT-archief een schat aan beelden van de jonge Jan De Wilde bevat, viel de puzzel ineen.”

Het resultaat is een 50 minuten durende documentaire over vijftig jaar muziekgeschiedenis, vervat in één onvoorspelbaar leven.



De film is een zacht glooiende tocht langs de karaktertrekjes van Jan De Wilde. Jan is een trage werker, maar zeker niet lui. Jan is eigenwijs, maar niet zelfvoldaan, Jan is stil maar niet grijs, Jan is liedjesmaker maar ook arrangeur en muzikaal bijzonder begaafd.

Ook de sterke band met leerling-tovenaar Urbanus komt aan bod in het portret, net de invloeden die de muziek van Jan De Wilde mee vorm hebben gegeven, van klassieke componisten tot Bob Dylan.

Een zoektocht in het rijke VRT-archief zorgde zoals zo vaak voor mooie beelden: wit-zwartfragmenten van de jonge bard worden afgewisseld met live-opnames van Nekka en fragmenten van de film Hector (met o.m. Urbanus), waarvoor Jan de muziek componeerde.



Op donderdag 3 januari om 23.05 u. op Canvas en VRT NU.

Bio van Jan De Wilde

Meer Over:

Jan De Wilde