.
Tim Verheyden
donderdag 25 mei 2023

BV’s waarschuwen voor oplichting

We moeten ze een stap voor zijn

Je hebt het ongetwijfeld ook al gezien op sociale media dat er tientallen misschien wel honderdtallen valse accounts bestaan van verschillende BV’s. Die proberen de mensen allemaal op te lichten. Gelukkig trapt niet iedereen in de val.

De vele fake-accounts zijn ook VRT-technologiejournalist Tim Verheyden al opgevallen. “De teksten zijn vaak in schabouwelijk Nederlands opgesteld, wat doet aannemen dat het hier om buitenlandse criminelen gaat, maar het is wel opvallend dat ze goed weten welke BV’s bij ons ‘hot’ zijn”, zegt hij in Dag Allemaal.

Hij denkt dat het fenomeen niet meteen zal verdwijnen, en dat de criminelen ons altijd een stapje zullen voor zijn. Wat we ook proberen. Maar hij hoopt wel dat de consument slimmer zal worden en niet langer in de advertenties zal trappen.

“De consument moet digitaal slimmer worden. Het is een cliché, maar als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. De geloofwaardigheid van de BV’s wordt gebruikt om slachtoffers te bespelen en te bestelen.”

Tim Verheyden heeft uiteindelijk nog één belangrijke boodschap voor iedereen die in aanraking komt met zo’n profiel of iedereen die zo’n profiel opmerkt. “Rapporteren, Rapporteren! Stap naar de politie, schaam je niet als je misleid bent. Bv’s en slachtoffers moeten zich geen illusies maken De kans dat die criminelen worden gepakt is zeer klein. Maar de federale politie houdt zich er wel degelijk mee bezig en af en toe levert het toch resultaat op.

Bio van Tim Verheyden

Meer Over:

Tim Verheyden