.
News Image

Boekenbeurs sluit af met betere verkoopcijfers

Laatste dag was drukste dag.


Het boek leeft,” zegt Vé Bobelyn, Verantwoordelijke van de Boekenbeurs. “Op korte tijd hebben we hier – samen met de auteurs – de bezoeker laten proeven van de kracht en magie van boeken in een wereld in verandering. We zijn geslaagd in onze missie: auteurs verbinden met hun lezers.”



Voor de editie van dit jaar werden verschillende zichtbare ingrepen doorgevoerd in het grondplan. Zo werd onder meer een Kinderboekenzone opgezet, waarbij muren tussen standhouders wegvielen. Dat moest de doorstroming verbeteren. Hier en daar waren de gangen ook iets breder, met succes.



“De Boekenbeurs is een feest waarop auteurs hun publiek leren kennen. Omgekeerd is het voor onze bezoekers belangrijker dat zij een moment krijgen om de persoon achter de pen te leren kennen, dan met hoevelen zij aanwezig waren,” zegt Vé Bobelyn. “Het gaat om beleving, en de grote aantallen signeersessies en handtekeningen die plaatsvonden tonen duidelijk aan dat mensen deze momenten nog steeds heel belangrijk vinden, klinkt het.



Nog meer vernieuwing vonden we in de vorm van de nieuwe initiatieven met en door auteurs. Zo gingen 22 auteurs met hun lezers op café en gidsten 5 auteurs hun lezers doorheen de beurs, met persoonlijke anekdotes, ervaringen en leestips. Ook Boekenbeurs-debutanten kregen de nodige aandacht. Zij konden zichzelf voorstellen in het kader van ‘debutant in de kijker’ via de Boekenbeurs-website. In totaal namen 3.958 bezoekers een kijkje op hun auteurspagina’s.



Op de editie 2019 wist de Boekenbeurs 123.658 bezoekers te verwelkomen. Dit cijfer werd officieel vastgesteld door gerechtsdeurwaarder Eric De Belder. Hiervan zijn 11.887 bezoekers onder 12 jaar; zij kwamen gratis binnen. “We zijn erin geslaagd om de dalende trend te doorbreken,” zegt Vé Bobelyn. “Met dank aan de vele vernieuwingen, de bijna duizend auteurs die aanwezig waren, onze talloze partners en natuurlijk de vele bezoekers kunnen we met trots meedelen dat het bezoekersaantal dit jaar hoger ligt dan vorig jaar.”



En toch was niet alles op de Boekenbeurs een succes. Zo bood TreinTramBus bezoekers de kans om voor amper 5 euro samen met ander lezers en een auteur naar de Boekenbeurs te reizen. De auteur zou dan voorlezen uit zijn/haar boek. Helaas werden de meeste ritten geschrapt wegens te weinig interesse. Zelfs die maximum 15 plaatsen per auteur kreeg men niet ingevuld. Voor enkele namen geraakte men zelfs niet aan 2 inschrijvingen. Toch mogen we van een geslaagde Boekenbeurs spreken, de meeste uitgeverijen hebben het over een stijging van 15-20% ten opzichte van vorig jaar. De Vlaming leest dus nog!