.
Koen Wauters
vrijdag 13 januari 2023

Boeken van BV’s: “Bij haar klopt het plaatje helemaal”

Zij scoort nu iets minder goed

Wanneer je een boekenwinkel binnenwandelt kan je niet om de boeken heen die geschreven zijn door of over BV’s. Willy Sommers, Hans Bourlon, Conner Rousseau, Koen Wauters, je kan ze er allemaal vinden.

Biografieën worden vaak geschreven door een echte schrijver en niet door de BV in kwestie zelf. Al zijn er altijd uitzonderingen. Erik Segers brengt al 3 jaar boeken op de markt met zijn uitgeverij ‘Good Stuff! Books’.

Hij bracht onder andere de biografie van acteur Ivo Pauwels op de markt. “Ik was begonnen met hem te interviewen, want normaal ging ik het boek voor hem schrijven. Bij onze afspraakjes maakte hij uitvoerige notities met zaken die in zijn boek moesten komen. Daaruit bleek dat hij zelf een scherpe pen heeft, dus uiteindelijk heeft hij het zelf geschreven”, vertelt hij in Dag Allemaal.

Zo’n boek over een BV, doet het meestal lang niet slecht. Al zijn er heel wat factoren die dat bepalen. Wat wil hij of zij op de markt brengen? Past dat bij de doelgroep van zijn of haar fans? En vooral: wie is de bekendheid?

“Bij het vriendenboek van Camille klopt dat plaatje helemaal. Het sluit perfect aan bij haar publiek en zal dus zeker opbrengen. Maar het is ook vaak gissen. De boeken van Stephanie Planckaert verkochten tien jaar geleden extreem goed. Haar boek anderhalf jaar geleden werd een pak minder verkocht. Het is soms moeilijk om de markt in te schatten.”